Janne Josefsson.

Josefsson om när han granskade vänstervåld: "Jag blev kallad nazist"

Publicerad 29 september 2018 kl 15.14

Inrikes. Det viktigaste för en journalist är att försöka ta reda på sanningen. Det sade Janne Josefsson i SVT forum igår. Men i flera frågor finns det en farlig beröringsskräck, menar han.
– Jag har haft rätt i alla de här frågorna, hävdade Aftonbladets Anders Lindberg när debatten kom in på ensamkommande.

Gilla artikeln på Facebook

Under fredagen diskuterades bland annat beröringsskräck i medierna och vad det får för konsekvenser i samhället om svenska journalister väjer för känsliga frågor.

Medverkade gjorde bland andra Janne Josefsson och Aftonbladet Anders Lindberg.

Enligt Josefsson har det organiserade tiggeriet varit en av flera känsliga frågor i Sverige. Under debatten menade han att Anders Lindberg bidragit till att dölja vissa frågor, som när han påstod att det organiserade tiggeriet är en myt likt "råttan i pizzan".

– Du är en av dem som hela tiden trycker ner de här sakerna. Det viktigaste för journalister är ju inte vad man tycker om detta, utan att försöka ta reda på hur det är ställt, säger han.

– Men om det finns ett organiserat tiggeri, som vi tagit upp i Uppdrag granskning, där man handlar med handikappade och bossar som utnyttjar människor, så är det ju inte beröringsskräck du har, utan ett förakt för människor som råkar illa ut.

På detta medgav Anders Lindberg att han inte tror att inget tiggeri är organiserat. 

– Men det är nog ingen grupp som det finns så många vandringssägner om som romer. Det finns ingen grupp som är så förtalad och utsatt för hets. Det är det jag försöker bemöta, svarar han samtidigt som han förnekar att han skulle ha beröringsskräck för frågan.

– Men du hade ju fel. Du hade fel, svarar Janne Josefsson.

Josefsson påpekar sedan att han har varit journalist i 40 år, och att han under denna tid sett har hur journalistiken blivit alltmer aktivistisk och börjat mörka vissa saker.

– Jag ville ta upp våld inom politiken. Högervåldet gjorde vi om. Sen sa jag att jag ville titta på vänstervåldet, och om det alltid är defensivt och självförsvar. Och då får jag reaktioner i radio- och tv-huset: "Varför det, det är väl det goda våldet?". Då går jag själv in på Youtube och ser hur de slår yxor i dörrar och kastar gas in i lägenheter. Ingen journalist har visat det, det är ju fan inte klokt!, säger han.

– Det måste vara en beröringsskräck.

Enligt Janne Josefsson blir folks reaktioner kring invandringen så starka eftersom frågan tryckts ned så länge. Det skapar ett förakt mot etablissemanget, förklarar han.

– Det finns ingen konspiration. Det handlar om att journalistkåren i det här landet är så otroligt homogen och skraj för att sticka ut och våga riskera nånting. När jag gjorde om vänstervåldet blev jag av en programledare i Sveriges Radio kallad för nazist.

Josefsson är också kritisk till varför "inte en enda journalist" granskat varför Nya Tider inte får vara med på Bokmässan.

– Ta det här med de afghanska barnen. Det var inte bara du, utan även Rädda barnen som sa att det var en råtta i pizzan att de skulle ha angivit för låg ålder. Vi journalister måste ju gå in i den frågan för att se var sanningen ligger, fortsätter Janne Josefsson.

Anders Lindberg medger sedan stolt att det är på grund av journalisters och andras "opinionsbildning" som nu gjort att tusentals "ensakommande" genom gymnasielagen får stanna i Sverige.

– Jag tror inte att de 9.000 som nu förmodligen får stanna hade fått stanna om det inte var så att vi hade opinionsbildat för deras rätt att stanna, säger han.

Angående frågan om afghanerna ljugit om sin ålder, hävdar han bestämt att Janne Josefsson har fel. Anders Lindberg menar att Svenska Dagbladet i en senare undersökning kommit fram till att ålderstesterna av de afghanska männen varit "ovetenskapliga".

– Jag har haft rätt i alla de här frågorna, hävdar Anders Lindberg innan moderatorn Belinda Olsson byter ämne.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0