Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg

Publicerad 21 oktober 2020 kl 09.06

Vetenskap. Arkeologer i Peru har gjort ett häpnadsväckande fynd – i form av en jättelik bild av en katt som ristats in i ett berg.

Gilla artikeln på Facebook

Verket, som påträffats på ett berg i södra Peru, består av 30-40 centimeter breda fåror. Ögonen och munnen är dock formade av stenar, rapporterar Yle.

Den cirka 37 meter långa bilden höll på att förstöras helt på grund av kraftig erosion i sluttningen, men nu har arkeologer återställt konstverket.

Så kallade geoglyfer – figurer skapade i naturen av människan som ska betraktas från långt håll – har tidigare upptäckts i Peru. Ett berömt exempel är de så kallade Nascalinjerna, som bara kan ses från luften. Geogylferna, som skapades 500 f.Kr. - 500 e.Kr. av nascafolket, kan delas in i två kategorier. Den ena kategorin med ungefär 70 geoglyfer föreställer naturligt förekommande former, mest djur men även växter. Den största geoglyfen föreställer en pelikan som är 285 meter lång. Den andra gruppen består av linjer, ofta räta linjer, som kan vara flera kilometer långa och bildar tillsammans trianglar, spiraler och rektanglar med mera.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0