Häktningsbeslutet mot Wikileaks

Julian Assange fortsatt häktad

Publicerad 16 juli 2014 kl 18.05

Lag & Rätt. Stockholms tingsrätt har beslutat att Wikileaks grundare Julian Assange ska vara fortsatt häktad – tills han själv väljer att komma till Sverige. Domstolen meddelade sitt beslut vid 18-tiden på onsdagseftermiddagen.

Gilla artikeln på Facebook

Stockholms tingsrätt går på åklagarens linje i frågan om häktningen av Julian Assange. Tingsrätten anser att Assange fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för olaga tvång, sexuellt ofredande och våldtäkt, samt att det fortfarande finns risk att han avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff. 

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att man har vägt betydelsen av häktningen mot det intrång eller men i övrigt som den leder till för Julian Assange och funnit att det fortfarande finns skäl att att han ska vara häktad i sin utevaro. Detta för att försöka säkerställa att utredningen kring misstankarna och en eventuell lagföring ska kunna genomföras.

Att åklagaren har vägrat att åka till London och förhöra Julian Assange i snart fyra år spelar ingen roll för häktningsfrågan, konstaterar tingsrätten.

– Det men och den frihetsinskränkning som ägt rum i Storbritannien är inte så omfattande att det är oproportionerligt att han är fortsatt häktad i sin utevaro. Tingsrätten har inte heller några invändingar mot åklagarnas hantering av målet. Julian Assange har fått politisk asyl och befinner sig på en ambassad. Inte heller detta leder till att det finns skäl att häva beslutet om att han ska vara häktad i sin utevaro, säger den domare som avgjorde målet i pressmeddelandet.

Skulle ha gripits – ändå
Även om Sverige skulle ha försatt Julian Assange på fri fot så skulle han inte ha kunnat lämna Storbritannien som en fri man, enligt uppgifter i media. Vid 15-tiden rapporterade Dagens Nyheters utsända att poliser utanför Ecuadors ambassad stod redo att gripa Julian Assange även om den svenska arresteringsordern skulle ha hävts. Enligt tidningen finns en häktningsorder från en lokal domstol som säger att Julian Assange ska gripas  för att ha brutit mot de brittiska lagarna om borgen, när han inte betalade ca 200.000 kronor av borgenssumman i samband med sin tillflykt till ambassaden.

Den 43-årige Wikileaks-grundaren Julian Assange har varit häktad i 1.336 dagar misstänkt för sexbrott mot två feministiska aktivister i Sverige under 2010. Hanteringen av fallet har lett till häftig kritik mot de svenska myndigheterna och en internationell debatt om såväl Sverige oberoende gentemot USA som det svenska rättsväsendets oberoende gentemot landets politiska ledning.

Eric Bylander, docent i processrätt, sade innan Stockholms tingsrätt offentliggjorde sitt beslut att ett överklagande kan väntas, oavsett utgång.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.