Kina kallades diktatur – då censurerade SVT inslaget

Publicerad 14 mars 2021 kl 10.31

Media. En SVT-reporter kallade kommunistiska Kina för en "diktatur" i ett inslag. Ledningen på den statliga tv-jätten blev då "nervös" och censurerade inslaget, rapporterar In Beijing.

Gilla artikeln på Facebook

Sajten In Beijing drivs av journalisten och Kina-kännaren Jojje Olsson, som nyligen intervjuades av SVT Sport om en eventuell bojkott av vinter-OS i Peking nästa år.

Olsson märkte dock senare att inslaget hade censurerats när det lades upp på SVT Play. Bland annat hade hans egna kommentarer tagits bort.

SVT-medarbetare som arbetat med inslaget bekräftar nu för In Beijing att inslaget censurerades. Anledningen till censuren var dock inte Olssons kommentarer, utan att den egna reportern i inslaget beskrev Kina som en "diktatur".

"[Inslaget] blev mycket bra och sågs av många, inklusive vår chef och ansvarige utgivare som var mycket nöjd – tills en person från nyheterna hörde av sig dagen efter och påpekade att vi kallat Kina för 'diktatur', och inte 'enpartistat'. Då blev sportredaktionens ledning nervös, och det ena ledde till det andra, alltså att inslaget togs bort från webben samt att Sportspegeln plockades bort från SVT Play", skriver en av SVT-medarbetarna till In Beijing.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Media

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0