Övergreppen på We are Sthlm

Kritiken växer mot DN efter avslöjandet

Publicerad 10 januari 2016 kl 07.46

Media. Nu växer kritiken mot att Dagens Nyheter mörkat händelsen då hundratals flickor utsattes för sexuella ofredanden under Stockholms stads ungdoms­festival "We are Sthlm" i somras. En av de största mediala skandalerna i svensk presshistoria, menar många.

Gilla artikeln på Facebook

Flera journalister och politiker spred under natten mot söndagen Nyheter Idags avslöjande om att DN avsiktligt mörkat händelsen i Kungsträdgården den 15 augusti.

Mats Skogkär, ledarskribent på Sydsvenskan, Twittrade tidigt på söndagsmorgonen ut Nyheter Idags artikel till sina drygt 1.500 följare.

S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren manade samtidigt till försiktighet och påpekade att det nog kommer fram fler detaljer om hur detta gått till längre fram.

När Chang Frick, som skrivit artikeln på Nyheter Idag, föreslog att Sydsvenskan skulle skriva en ledare om händelsen avvisades dock tanken av Skogkär, som hänvisade till lojaliteten inom Bonnierkoncernen.

"Sveriges största dagstidning mörklägger sexuellt massövergrepp på hundratals oskyldiga tonårsflickor i centrala Stockholm pga politiska skäl", konstaterar användaren mazdarikard på Flashback och sammanfattar:

"Rimmar nog dåligt med regeringens utropande av att vara världens första feministiska regering."

En annan användare, Info, skriver att sexövergreppen i Kungsträdgården kom vid en mycket olämplig tidpunkt för det svenska maktetablissemanget. Närmare bestämt mitt under höstens asylkaos.

"Vid denna tidpunkt förväntades vi gråta för flyktingarna. Då kan man inte skriva om sådant som allvarligt stör bilden av den 'gode' och 'flyende' flyktingen", skriver Info.

Användaren Necris efterlyser hårda straff för beslutsfattarna på DN, som han anklagar för att ha missbrukat sin agendasättande maktställning för att manipulera opinionen i Sverige till nackdel för SD.

Eatmyshorts är inne på samma linje:

"De ansvariga för detta borde ställas inför rätta, de ansvariga är det tokliberala vänstersympatiserande medieetablissemanget. Jag hoppas innerligt att de får lida för detta."

Oeset.Joensson konstaterar att invandrarnas ofredande under festivalen hade samma proportioner som händelserna i Köln.

"Detta mörkade DN, och man låg på det i flera månader. De fyra dagarnas mörkande av Köln-händelserna bleknar ju i jämförelsen. Har vi haft en större journalistisk skandal i Sverige? Kommer andra svenska dagstidningar och media att täcka detta?"


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare som besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Media

P3 får Spotify rensa ut "högerextrem" musik

Satte press på streamingtjänsten.. Kritiseras samtidigt för att själva prisa grovt kriminella rappare.0 

Google manipulerar in "mångfald" i bildsökningen

Har ändrat algoritmerna i smyg.. Nu blir det ännu fler tredje världen-nunor på skärmen.0 

Hård intern kritik på SVT mot feministfilm

Håller krismöte – "ilskan bubblar" bland medarbetarna.. Dokumentären av Cissi Wallin och Maria Sveland ska sändas på söndag.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0