Övergreppen på We are Sthlm

Kritiken växer mot DN efter avslöjandet

Publicerad 10 januari 2016 kl 07.46

Media. Nu växer kritiken mot att Dagens Nyheter mörkat händelsen då hundratals flickor utsattes för sexuella ofredanden under Stockholms stads ungdoms­festival "We are Sthlm" i somras. En av de största mediala skandalerna i svensk presshistoria, menar många.

Gilla artikeln på Facebook

Flera journalister och politiker spred under natten mot söndagen Nyheter Idags avslöjande om att DN avsiktligt mörkat händelsen i Kungsträdgården den 15 augusti.

Mats Skogkär, ledarskribent på Sydsvenskan, Twittrade tidigt på söndagsmorgonen ut Nyheter Idags artikel till sina drygt 1.500 följare.

S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren manade samtidigt till försiktighet och påpekade att det nog kommer fram fler detaljer om hur detta gått till längre fram.

När Chang Frick, som skrivit artikeln på Nyheter Idag, föreslog att Sydsvenskan skulle skriva en ledare om händelsen avvisades dock tanken av Skogkär, som hänvisade till lojaliteten inom Bonnierkoncernen.

"Sveriges största dagstidning mörklägger sexuellt massövergrepp på hundratals oskyldiga tonårsflickor i centrala Stockholm pga politiska skäl", konstaterar användaren mazdarikard på Flashback och sammanfattar:

"Rimmar nog dåligt med regeringens utropande av att vara världens första feministiska regering."

En annan användare, Info, skriver att sexövergreppen i Kungsträdgården kom vid en mycket olämplig tidpunkt för det svenska maktetablissemanget. Närmare bestämt mitt under höstens asylkaos.

"Vid denna tidpunkt förväntades vi gråta för flyktingarna. Då kan man inte skriva om sådant som allvarligt stör bilden av den 'gode' och 'flyende' flyktingen", skriver Info.

Användaren Necris efterlyser hårda straff för beslutsfattarna på DN, som han anklagar för att ha missbrukat sin agendasättande maktställning för att manipulera opinionen i Sverige till nackdel för SD.

Eatmyshorts är inne på samma linje:

"De ansvariga för detta borde ställas inför rätta, de ansvariga är det tokliberala vänstersympatiserande medieetablissemanget. Jag hoppas innerligt att de får lida för detta."

Oeset.Joensson konstaterar att invandrarnas ofredande under festivalen hade samma proportioner som händelserna i Köln.

"Detta mörkade DN, och man låg på det i flera månader. De fyra dagarnas mörkande av Köln-händelserna bleknar ju i jämförelsen. Har vi haft en större journalistisk skandal i Sverige? Kommer andra svenska dagstidningar och media att täcka detta?"


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fick kebaben – båda gisslan släppta

Mördarna höll sitt löfte. Båda har gripits efter gisslandramat på Hällbyanstalten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Media

Spektakulära protesten mot nätjättarnas censur

Dramatisk kupp i Sankt Petersburg.. Samtidigt riktar Ryssland hård kritik mot Youtube-censuren.0 

Twitter stänger av kongressledamot

Nya censuråtgärder mot Marjorie Taylor Greene.. Skrev bland annat att covid-19 inte är farligt för icke-feta under 65.0 

Sommarprataren: "SD kan suga hästpenis"

Avfärdar meningsmotståndarna med "bajs" och könsord.. Nadim Ghazale uppger sig vara utsatt för en hatkampanj.0 Plus

Aftonbladet: Asylkaoset blev en "ekonomisk succé" för Sverige

Glädjebudskapet i tidningen idag.. Invandrarna blir en större vinst för Sverige ju mer de kostar.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0