Löfven tänker inte avgå – "ivrig" att rädda landet

Publicerad 17 januari 2020 kl 18.36

Inrikes. Stefan Löfven dementerar uppgifter om att han kommer avgå som Socialdemokraternas partiordförande innan valet 2022. I ställer ser han hela 2020-talet framför sig. Hans uppgift är att bygga upp ett "starkt" Sverige, säger han i en intervju med DN.

Gilla artikeln på Facebook

På sistone har det spekulerats om Stefan Löfven kommer avgå som Socialdemokraternas partiledare innan valet 2022. Det har även kommit hot om en misstroendeförklaring mot honom.

Detta på grund av partiets katastrofala siffror, att statsministerns eget förtroende fullständigt rasat och att Socialdemokraterna genom Januariavtalet börjat föra en radikal högerpolitik.

Att gå till val med honom ytterligare en gång vore förödande, menar vissa.

Sverigedemokraterna har i flera mätningar gått om Socialdemokraterna som landets största parti.

Men i fredagens intervju med DN försäkrar han att han "absolut" kommer vara kvar både som partiordförande och statsminister inför valet 2022. Han har nämligen ett uppdrag, menar han, att rädda landet från alla problem.

– Jag ser så mycket viktiga uppgifter där vi har tagit viktiga steg och där jag ser framför mig vad vi behöver göra. Det är därför jag ser hela decenniet framför mig, 20-talet, där vi ska återupprätta det starka samhället. Vi har alla möjligheter att göra det och jag är full av iver att fortsätta detta, säger han till Dagens Nyheter.

Löfven vill nu genomföra ett "modernt folkhemsbygge", skriver DN, där medborgarna kan lita på att samhället fungerar som det ska och där man får den hjälp man som människa behöver.

Statsministern tycker dock att Sverige redan idag är ett "hyfsat tryggt land", förklarar han i tidningen. Samtidigt lovar han att Sverige ska ha "rejält många färre" asylsökare. Invandringen kommer nämligen under lång tid vara ett av landets viktigaste frågor, medger han. Detta samtidigt som antalet asylsökare ökade med flera hundra personer förra året.

Löfven kastar ut sig floskler om att "integrationen" måste bli bättre och att invandrare ska jobba. Sverige kommer dock även framöver ta emot asylsökare, säger han samtidigt. Men inte mer än vad man klarar av att "integrera", ett ordval som inte klargör mycket eftersom "integrationen" aldrig fungerat och invandringen i praktiken fått extrema konsekvenser över landet. I stället ska andra EU-stater ta emot asylsökarna, menar statsministern. De ska "fördelas" över kontinenten, är hans lösning på frågan, även om flera EU-länder länge varit tydliga med att det aldrig kommer ske. Dessa länder vill inte bli som Sverige, som ses som ett avskräckande exempel på vad som händer med okontrollerad invandring.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Forskargruppen "väldigt entusiastisk." Upptäckten: Aknebakterierna frossar på näring i din kropp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.