Mansöverskottet ökar på svensk landsbygd

Publicerad 11 augusti 2021 kl 10.21

Vetenskap. Under 1900-talet minskade könsgapet mellan landsbygd och stad i Sverige. Men under 2000-talet har det återigen ökat och överskottet av män på landsbygden är idag i princip lika stort som 1968. Det finns inga tecken på att utvecklingen kommer vända – det är tvärtom hög risk att gapet blir större, enligt forskare.

Gilla artikeln på Facebook

Förklaringen till könsgapets minskning under 1900-talet var mäns högre dödlighet, vilket varit särskilt utpräglat på landsbygden.

Men från 1980-talet har skillnaderna i dödlighet mellan könen minskat.

Peter Gladoic Håkansson, docent i ekonomisk historia och Peter Karpestam, universitetslektor och nationalekonom, har i en ny studie undersökt de bakomliggande orsakerna till varför män stannar på landsbygden medan kvinnor flyttar till städerna.

Forskarna har analyserat perioden från 1991 till 2016 och kan se att kvinnor som flyttar till städer bidrar till könsgapet.

– Utbildade personer söker sig till staden, och fler kvinnor än män utbildar sig. Det finns även normer och värderingar bakom att män väljer att stanna kvar på landsbygden. Män tenderar att bo på kvar på landsbygden bara för att de är män. Vi ser vi inga tecken på att dessa normer är på väg att förändras, säger Peter Gladoic Håkansson i ett utskick.

– Utan insatser är överdödlighet hos män är det enda vi kan se som skulle kunna ut jämna ut skillnaderna, säger Peter Karpestam.

För att vända utvecklingen har forskarna tre förslag, som bland annat går ut på att bekämpa "traditionella genusnormer":

* Skapa möjligheter för välutbildade kvinnor att bo kvar på landsbygden genom förbättrade kommunikationer, infrastruktur och fortsatt möjlighet till distansarbete.

* Motverka att pojkar fortsatt halkar efter flickorna i skolan samt satsa fritidsaktiviteter på alla orter som lockar både pojkar och flickor.

* Arbeta med traditionella genusnormer som påverkar den rurala mannens beslut att stanna på landsbygden och kvinnors val att flytta till städerna.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0