Mantrat att mättat fett måste bort för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar har dominerat kostrådgivningen i nästan fyra decennier. Men vetenskapliga data visar att det sådana råd, paradoxalt nog, har ökat risken för hjärtat, skriver kardiologen Aseem Malhotra i en artikel som publicerades igår i British Medical Journal.
Enligt Malhotra bygger de gamla kostråden på en studie från 1970-talet där man fann en korrelation mellan förekomsten av hjärtsjukdomar och kolesterolhalten i blodet. Samtidigt fann man ett samband mellan höga kolesterolvärden och ett högt intag av mättat fett. Man har därför antagit mättat fett ökar risken för hjärtsjukdomar.
Men flera nyligen genomförda studier har inte visat på sådant signifikant sådant samband utan indikerar tvärtom att mättat fett skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Vilka livsmedel det mättade fettet kommer ifrån kan enligt Malhotra vara en betydelsefull faktor som tidigare har förbisetts.
Till exempel finns det ett starkt samband mellan hög konsumtion av halvfabrikat baserade på rött kött och hjärt- och kärlsjukdomar, medan hög konsumtion av obehandlat rött kött inte medför någon ökad risk. Det kan tyda på att det i själva verket är tillsatser i form av exempelvis konserveringsmedel som ökar sjukdomsrisken, och inte det mättade fettet i sig.
Malhotra ifrågasätter också den länge etablerade slutsatsen att det enda som påverkar om människor går upp eller ned i vikt är deras totala kaloriintag. En ny studie som publicerats i tidskriften JAMA tyder på att kostens sammansättning spelar stor roll. Studien uppges visa att dieter som föreskriver lågt fettintag minskar kroppens energiförbrukning mer än dieter med mycket fett, vilket gör det svårare att gå ned i vikt.