Fria Tider granskar tiggeriet
Joakim Månsson Bengtsson (MP) skriver i en insändare att han är "djupt berörd och besviken på SD som utnyttjar utsatta människors situation". Själv erkänner han att han har tjänat "ett par hundratusen" kronor på tiggarna.

Miljöpartister gav sig själva nästan 280.000 i tiggarbidrag

Publicerad 20 juli 2015 kl 15.46

Granskning. Föreningen "Hjälp tiggare i Lund" har beviljats närmare 280.000 kronor i bidrag av socialnämnden i kommunen trots att föreningens ordförande Joakim Månsson Bengtsson (MP) själv sitter med i nämnden. Pengarna har sedan till stor del hamnat i MP-politikernas egna fickor, kan Fria Tider avslöja idag. Den moderate lokalpolitikern Göran Wallén är kritisk.
 – Det var för dåligt underlag. Vi vet ingenting om deras ekonomi, säger han till Fria Tider.

Dela artikeln

Föreningen "Hjälp tiggare i Lund" bildades i januari i år av miljöpartisten Joakim Månsson Bengtsson, tidigare lokalt språkrör för Gröna studenter, en lokalpolitiker från Feministiskt Initiativ samt en djurrättsaktivist.

Tanken med föreningen var att göra om en källarlokal på Smålands nation till ett boende för tiggare.

– Det syftar till att förbättra situationen för utsatta EU-medborgare så att vi inte har någon som fryser ihjäl i vinter, så att folk kan få mat för dagen så att de klarar sig. Så att man kan duscha, så man kan få tvätta kläder, så att man kan få tillgodose sitt basbehov som människor, säger Månsson Bengtsson till Fria Tider.

– Det skäms jag inte över, tvärtom är jag väldigt stolt över att få vara med och försöka förändra det strukturellt och operativt.

Till verksamheten har föreningen försökt samla in pengar, något man enligt Månsson Bengtsson bland annat lyckats få från Pingstkyrkan och olika stiftelser. Man har även vänt sig till kommunen för bidrag och har i två omgångar beviljats sammanlagt 277.500 kronor i skattebidrag från socialnämnden, som Månsson Bengtsson själv sitter med i.

Tidigare under våren beviljades föreningen 66.000 kronor i skattebidrag i en första omgång och den 27 juni i år beviljades man ytterligare 211.500 kronor i bidrag efter ett beslut i socialnämnden.

Men pengarna har inte gått oavkortat till tiggarna, en del av dem har hamnat i vänsterpolitikernas egna fickor i form av arvoden från föreningen. Både Månsson Bengtsson och ytterligare en kvinna i föreningen tar nämligen ut tusentals kronor från föreningen varje månad.

– Totalt sett så är det ju ett par hundratusen, säger Månsson Bengtsson till Fria Tider.

Som du har fått?
– Ja, som jag har kostat. Sedan vad jag har fått ut efter skatt och allting är 8000 i månaden.

Joakim Månsson Bengtsson menar att eftersom han inte själv deltog i bidragsbesluten i socialnämnden, utan lämnade sammanträdeslokalen medan hans rödgröna kollegor diskuterade hur många hundratusen hans tiggarförening skulle få, så är det inget konstigt med bidragsutbetalningarna.

– Vi har haft en politisk enighet väldigt länge över blockgränsen kring pengarna som tillförs föreningen, så därför ser jag inte att det skulle vara jäv heller, säger han.

Men det påståendet stämmer inte. Tre allianspolitiker opponerade sig mot beslutet och moderatpolitikern Göran Wallén reserverade sig dessutom mot det.

– Jag tyckte det var för dåligt underlag. Vi vet ingenting om deras ekonomi, vi vet ingenting om de får pengar från annat håll, säger han till Fria Tider.

– Med tanke på att det är föreningsbidrag så har vi ju med i våra statuter att vi ska veta lite om de får bidrag från annant håll.

Wallén och de andra politikerna i nämnden hade exempelvis ingen aning om att "Hjälp tiggare i Lund" fått bidrag även från Pingstkyrkan och från olika stiftelser, något som egentligen krävs att socialnämnden känner till innan man fattar beslut om bidrag.

– Jag vet ingenting om föreningen mer än det som står i tidningarna och vad de har skickat med, säger Wallén.

– Men vi har ingenting utifrån deras regler vad de har för någonting, där bör ju vara med verksamhetsplaner och så vidare.

Wallén är dessutom kritisk till att föreningen i juni beviljades pengar retroaktivt för verksamhet som de bedrivit från april och framåt.

– De hade ju fått pengar i ett första skede, när det var ett akut skede, så hade de fått till och med mars för hyra, säger han.

– Sedan kom de in nu för att få retroaktivt för hyran från 1 april och framåt. Och då frågar man sig, hur har de klarat det rent ekonomiskt under den tiden när inte budgeten var klar?

Wallén kan även förstå om allmänheten är kritisk till att socialnämnden beviljar bidrag till en förening som en av socialnämndens ledamöter är ordförande för.

– Jag kan tänka mig att allmänheten kan betrakta det så, att det är konstigt att man sitter med i en förening som ordförande och tilldelar pengar till sig själv. Nu gör man ju inte det, rent formellt, utan man får gå ut under sammanträdet, säger han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Inflationen sjunker ytterligare

Nya siffrorna.. KPI på 4,5 procent i februari.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.