Val 2014
Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Mobila kåkstäder för att klara Reinfeldts invandring

Publicerad 18 augusti 2014 kl 10.38

Inrikes. Expressens ledarskribent Anna Dahlberg målar upp en dystopisk bild av ett framtida Sverige där hela samhället har anpassats efter den rekordhöga asylinvandringen från tredje världen.

Gilla artikeln på Facebook

Under sitt sommartal i Stockholm i helgen bekräftade statsminister Fredrik Reinfeldt att kostnaderna för invandringen nu är så stora att det inte finns rum för några andra politiska satsningar.

– Det kommer att kosta pengar, vi kommer inte ha råd med så mycket annat, sade han.

Utspelet kommer efter att Migrationsverket släppt en prognos där myndigheten kräver 48 extra skattemiljarder under den kommande mandatperioden för att klara den rekordhöga invandringen.

Flera opinionsbildare kräver nu att riksdagspartierna ska förklara hur de tänker finansiera de extra utgifterna. En av dem är Expressens ledarskribent Anna Dahlberg, som konstaterar att vi nu kan se fram emot en situation där mottagandet varje år är högre än det tidigare rekordåret 1994 under det brinnande Bosnienkriget.

"Vi står inför en ny verklighet. Det finns av allt att döma inget tillfälligt över de nivåer vi upplever i dag. Det här är det nya normalläget", skriver Dahlberg.

Eftersom politikerna inte kommer att göra något för att minska nivåerna så återstår bara att anpassa hela samhället efter den nya situationen, slår hon fast. Ingångslönerna måste sänkas, skolan göras om i grunden.

Bostadsmarknaden kommer också att bli så överbelastad att det blir nödvändigt att bygga ett slags mobila kåkstäder.

"Här behövs massiva insatser, kanske ett nytt miljonprogram med exempelvis modullägenheter som snabbt kan sättas upp och plockas ner", lyder den liberala ledarskribentens förslag.

Anna Dahlberg beklagar att de politiska partierna inte vill prata om vad som kommer krävas för att klara invandringen.

"Det är en stor samhällsutmaning, kanske den största vi står inför. Men av detta märks nästan inget i den partipolitiska debatten", skriver hon.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Ensamkommande flyktingbarn

Bisarra förklaringen. "Mamma glömde bort när jag var född."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.