Eliassons julsemester

Myndighetschef befordrade flickvännen

Publicerad 28 mars 2014 kl 15.57

Inrikes.Jonas Lindgren, kommunikationsdirektör på Försäkringskassan, anklagas för jäv efter att ha gjort sin flickvän till chef, höjt hennes lön och betalat för en veckolång semesterresa, skriver Expressen. Till skillnad från i andra länder är korruption av det här slaget dock inte brottsligt i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Lindgren ska ha inlett ett förhållande med kvinnan strax efter att han inledde sin tjänst på myndigheten. Kort därefter höjdes kvinnans lön höjdes från 38.450 till 47.500 kronor.

Försäkringskassans chef Dan Eliasson informerades, varpå myndighetens personalchef blev kvinnans formella chef. Men i praktiken godkände kommunikationsdirektören flickvännens lön, utlägg och semesteruttag – bland annat en veckolång resa till Miami med direktören själv. Nyligen köpte Lindgren dessutom en extern kurs till kvinnan för 193 750 skattekronor.

Till Expressen säger Försäkringskassans högste chef Dan Eliasson, som tidigare varit generaldirektör för Migrationsverket, att han är nöjd med vad hans medarbetare unnar sig på skattebetalarnas bekostnad.

– Jag är väldigt stolt över den chefskultur som finns... att vi litar på varandra och inte kör en kontrollregim à la Stalin, säger han.

Lagligt i Sverige
Korruption brukar anses föreligga när någon utnyttjar sin maktposition för att gynna sig själv eller någon närstående, vilket är Transparency Internationals definition. I Sverige är emellertid korruption som huvudregel laglig, då väljarna anses kunna "straffa" korrumperade myndigheter genom att inte rösta på regeringen som styr dem i nästa val. Endast "tagande av muta" och "givande av muta" är brottsligt, men att ge skattebetalarnas pengar till flickvännen eller sälja ut kommunala verksamheter till sina kompisar mot underpris är fullt lagligt i Sverige.

I den officiella statistiken är Sverige ett av världens minst korrumperade länder, eftersom nästan ingen åtalas, döms eller utreds för korruption. Förklaringen till det är dock enkel, menar experter.

"Den placeringen kan vi nog tillskriva vår snäva definition av vad som är korruption – ordet korruption finns inte ens i svensk lagstiftning, bara i dess förarbeten", konstaterar EU:s och FN:s tidigare korruptionsutredare Inga-Britt Ahlenius på DN Debatt.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

FBI organiserade kidnappning av guvernör

Sanningen om komplotten kryper fram. Gärningsmän manipulerades för att FBI skulle kunna varna för "högerextremt terrorhot".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0