Ubåtsjakten i Stockholms skärgård
Svenska Gripenplan över Gotland tidigare i oktober.

"Något eller någon kränkte Sverige"

Publicerad 21 oktober 2014 kl 18.26

Inrikes. Den svenska Försvarsmakten uppgav vid en kort presskonferens på tisdagskvällen att Sveriges territoriella integritet kränkts av främmande makt.

Gilla artikeln på Facebook

– Det vi nu söker efter är något eller någon som kränkte Sveriges territoriella integritet, sade konteramiral Anders Grenstad på presskonferensen.

– Det här är helt oacceptabelt, sade han med eftertryck innan han fortsatte:

– Underrättelseoperationen har pågått i nästan fem dygn och kommer att fortsätta ett tag till. Anledningen är att vi fortsatt bedömer informationen som vi fått in, och nu analyserar, som mycket trovärdig.

Grenstad kommenterade även i förbifarten den bild som Försvarsmakten tidigare offentliggjort och som bedöms föreställa något slags främmande farkost. Observationerna som gjorts av privatpersoner i skärgården uppgavs vara "tillräckligt intressanta", menade han för att fortsätta insatsen.

Försvarsmakten har till följd av insatsen utfärdat en flygförbudzon över delar av skärgården. Flygrestriktionerna gäller civilt flyg runt Nåttarö och Sandhamn.

− Vi flyger mycket med Helikopter 15 i de områdena just nu, så av säkerhetsskäl vill vi inte ha civilt flyg där, sade operationsledare Jonas Wikström i ett pressmeddelande igår.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.