Krisen i Eurozonen
Pabo Iglesias är partiledare för Pdemos i Spanien.

Generöst avtal med Grekland kan ge dominoeffekt

Publicerad 9 juli 2015 kl 15.29

Valuta. En alltför generös överenskommelse med Grekland riskerar att ge upphov till en dominoeffekt i Sydeuropa där andra länder kräver liknande generösa villkor – det varnar nu politiska bedömare för.

Dela artikeln

Framförallt är det Spanien, Portugal och Cypern, men även Irland, som kan komma att kräva mer generösa villkor på sina nödlån. De fyra länderna har beviljats krediter liknande dem som Grekland fått, men har tillskillnad från Grekland underkastat sig åtstramningar av sina statsbudgetar, skriver AP.

Till följd av nedskärningarna har vänsterpolitiska proteströrelser, precis som Syriza i Grekland, växt fram i de fyra länderna. Vänsterrörelserna vill få ett slut på nedskärningarna och anser istället att Nordeuropas skattebetalare ska skjuta till pengar och rädda deras ekonomier undan konkurs.

Ett av de politiska partier som bildats i protest mot nedskärningarna är vänsterpopulistiska Podemos i Spanien som fick nästan åtta procent av rösterna i valet förra året. Hittills har dock framgångarna för missnöjespartier som Podemos begränsats av de realpolitiska förutsättningarna. Vetskapen om att länderna i Nordeuropa har möjlighet att helt strypa strömmen av bidragspengar och nödlån gör att väljarna avstår från att rösta fram sådana partier till makten.

Men om länderna i eurozonen ger efter för grekernas krav och beviljar Grekland nya lån, trots att man inte underkastar sig besparingsåtgärder och omfattande ekonomiska reformer, så finns risken att partier som Podemos snabbt får ett växande folkligt stöd. I sådana fall kan snart länder som Spanien, Portugal och Irland också ha vänsterregeringar som vill att skattebetalarna i resten av EU finansierar deras välfärdssystem.

Därmed kan det visa sig vara bättre för EU att låta Grekland gå i konkurs än att ge efter för kraven om man den här veckan inte lyckas nå en överenskommelse med den grekiska vänsterregeringen.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Mer från Valuta

Rasade stort när sanktionerna infördes. Men nu är ryska valutan redan tillbaka på samma nivå som före invasionen.0 

Staffanstorp vill investera i bitcoin

Utreder möjligheten till kryptoinvesteringar.. "En strategi att inte lägga alla ägg i samma korg."0 

USA-inflationen 6,2 procent – guld och bitcoin rusar

Högsta inflationssiffrorna på 30 år.. Allt färre tror på Vita husets försäkran att situationen är "tillfällig".0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0