Assistansfusket

Regeringen vill stoppa skattefinansierad juristhjälp mot Försäkringskassan

Publicerad 4 november 2016 kl 11.13

Inrikes. Assistansbranschen har satt i system att låta riskkapitalbolagens jurister processa mot Försäkringskassan för att utverka allt högre ersättning för så kallad personlig assistans, hävdar regeringen. Nu hotar kostnaden för "assistansersättning" att gå om kostnaden för försvaret och ansvarig minister Åsa Regner (S) vill stoppa den gratis juristhjälpen.

Dela artikeln

Enligt Åsa Regner driver juristkostnaderna upp kostnaderna för assistansersättningen, och Försäkringskassan har beräknat att tio procent av kostnaderna på 30 miljarder kronor per år går till annat än hjälp åt den assistansberättigade. Istället bränner de ofta lukrativa bolagen skattepengarna på reklam, sponsring, aktieägarnas vinster samt jurister på assistansbolagen.

– Jag tycker man ska använda pengarna till det som de är avsedda för – och att de assistansberättigade har rätt till de här timmarna, säger Åsa Regnér under en pressträff i Rosenbad och fortsätter.

– De senaste 10 åren har kostnaderna för assistansen fördubblats samtidigt som antalet personer som får assistans inte ökat i motsvarande takt.

På den riskkapitalfinansierade assistansjätten Assistansia är var tionde anställd en bidragsjurist, alltså en processjurist som är specialiserad på att utkräva skattepengar från Försäkringskassan i domstol.

– Vi tycker att det är viktigt att den här tjänsten ingår, har bolagets kommunikationschef Helena Pharmanson tidigare sagt till Sveriges Radio.

318 kr/timme – för att sova
Sveriges system med skattefinansierade personliga assistenter åt funktionshindrade startades 1994 efter initiativ från dåvarande socialminister Bengt Westerberg (FP). Sedan dess har antalet funktionshindrade skenat till 16.000 individer och idag är 85.000 personer anställda som assistenter inom LLS. Hittills ligger kostnaden för skattebetalarna på 30 miljarder kronor per år, inklusive välfärdsbolagens vinster.

"Varje mottagare av assistansersättning erhåller idag i genomsnitt 1,8 miljoner per år, några mindre men andra 5-10 miljoner per år. Om samhällets kostnader för assistansersättningen fortsätter att öka som nu kommer, om ett tiotal år, kostnaden att närma sig vårt lands försvarsbudget", skriver Försäkringskassans tidigare försäkringsdirektör Gunnar Johansson på SvD Brännpunkt.

Enligt honom beviljas assistenter ersättning 24 timmar i sträck för ett arbete som, om man så vill, kan utföras sovande.

"I dag ges i genomsnitt 128 timmar assistans per vecka, det vill säga mer än en mottagares normalt vakna tid. I dagsläget ersätts en timme assistans med 284 eller 318 kronor", skriver Johansson.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Växande vrede efter afghanmord på fransk pojke

Nu kokar det i Frankrike. Ung afghan och hans mamma gripna för mordet på Matisse, 15.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.