Kinesisk Nobelpristagare frisläppt – har fått dödlig cancer

Publicerad 26 juni 2017 kl 11.05

Utrikes. Den kinesiske regimkritikern och fredspristagaren Liu Xiaobo, 61, har släppts fri efter åtta år i fängelse i Kina. Orsaken ska vara ett besked om obotlig cancer, skriver BBC.

Dela artikeln

Liu Xiaobo har släppts fri från fängelse på medmänskliga grunder sedan han diagnostiserats med obotlig cancer i levern.

Enligt hans advokat behandlas han på ett sjukhus i norra Liaoning-provinsen efter att ha fått cancerbeskedet för en månad sedan.

Liu är en kinesisk litteraturvetare och en av de mest kända regimkritikerna i Kina, som bland annat var med i protesterna på Himmelska fridens torg 1989.

Han greps 2008 efter att ha undertecknat ett politiskt manifest för utökade demokratiska rättigheter i Kina. Året därpå dömdes han till elva års fängelse för "uppvigling till omstörtande verksamhet".

2010 tilldelades Liu Xiaobo Nobels fredspris. Sedan dess har hans fru Liu Xia suttit i husarrest men har aldrig åtalats för något.

Just nu är Sveriges statsminister Stefan Löfven på statsbesök i Kina – med målet att öka den svenska exporten till landet. Under sitt inledande tal i den kommunistiska diktaturen nämnde han inte ett ord om demokrati och så kallade mänskliga rättigheter, enligt SVT.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Vetenskap

Svensk superdator ska spana på ryssar från rymden. AI-försök inom "taktisk spaning och övervakning" från satellit.0 

Astra Zeneca återkallar covidvaccin globalt. Erkände nyligen för första gången dödliga biverkningar.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0