Det är Nationella Kompetensteamet, som ingår i Östergötlands nationella regeringsuppdrag kring frågor som rör hedersvåld och hedersförtryck, som nu släppt statistik som visar att inte mindre än 56 barn fördes ut ur Sverige mot deras vilja förra året.
Det handlar om ärenden som kommit in via verksamhetens stödtelefon, dit bland andra yrkesverksamma kan vända sig för råd.
Samtidigt beräknas mörkertalet vara omfattande.
Juno Blom, utvecklingsledare på Kompetensteamet, förklarar för SVT att det inte går att säga exakt hur stort det totala antalet bortrövade barn egentligen är. Det finns till och med fall där barn förs ut ur landet utan att de ens anmäls som saknade.
Ärenden som rör bortförande eller att hållas kvar utomlands rör totalt 67 personer, enligt statistiken. Av dem var 48 flickor/kvinnor (72 procent) och 10 pojkar/män (15 procent)
"Av dessa 67 personer är det 56 som har blivit bortförda eller som hållits kvar utomlands. Det är inte i alla ärenden som landet de utsatta förts till är känt av den som ringer till stödtelefonen, men länder som förekommit i samtalen under 2017 är bland annat Afghanistan, Dubai, Irak, Iran, Jemen och Somalia", står det i rapporten.
Enligt Juno Blom är ett problem att svenska myndigheter är alldeles för passiva. Rättsväsende, socialtjänst och polis reagerar långsamt trots att det finns misstanke om att ett barn är på väg att föras ut ur landet.
"I många ärenden då flickor eller unga kvinnor har blivit bortförda eller rest utomlands och sedan hållits kvar och inte fått återvända till Sverige, har myndigheter haft kännedom om dem innan bortförandet", framgår av rapporten.
– I majoriteten av fallen har barnet signalerat om oro, men att omgivningen har inte förstått. Tyvärr tror jag många gånger att när myndigheter är för passiva samtidigt som och kollektivet runt omkring är väldigt aktiva, så ökar risken att barn förs ut ur Sverige, säger Juno Blom till SVT.
Enligt Blom måste myndigheter börja omhänderta barnen. Förs de utanför Schengenområdet är det nämligen så gott som omöjligt att hjälpa dem, menar han.