Nordeas pressekreterare Janina Pfalzer kan inte ge något bra svar på varför man stänger ner nationalistiska gruppers bankkonton.

Nordea stänger ner nationalisters konton – kan ej motivera varför och lägger på luren

Publicerad 1 december 2017 kl 14.05

Inrikes. Nordea har beslutat att stänga ner bankkonton för den nationalistiska organisationen Nordisk Ungdom och den konservativa tankesmedjan Motpol. Orsaken ska vara att man anser grupperna vara "omoraliska". Men när Fria Tider ringer upp Nordea förnekar banken bestämt att man "registrerar människors åsikter". Nordeas pressekreterare Janina Pfalzer kan dock inte ge några konkreta svar på vilka politiska grupper som får ha bankkonton hos dem, utan avslutar samtalet.

Gilla artikeln på Facebook

Förra fredagen meddelade Nordea att de med omedelbar verkan stänger ner Nordisk Ungdoms Swish-nummer samt deras bankkonto inom en månad. 

Enligt Nordisk Ungdom är bankens motivering att de uppfattar gruppens verksamhet som "omoralisk och oetisk", alltså att kontot stängs ner för att banken inte delar gruppens åsikter och värderingar.

"Eftersom bankväsendet de facto är en reglerad oligarki skapar detta stora problem för oppositionella, när bankerna väljer att neka oppositionen möjligheten att ens inneha ett bankkonto. Nordeas beslut är en del av en större kampanj mot oppositionella över hela Västvärlden. Eliten är helt enkelt livrädd för våra framgångar", skriver Nordisk Ungdom på sin hemsida.

När Nordisk Ungdom sedan försökte öppna ett konto hos Danske Bank fick man svaret av banken inte orkar sätta upp något konto åt dem:

"Med hänvisning till rådande arbetsbelastning samt nedanstående förklaring, måste vi tyvärr meddela att vi tyvärr avstår från att erbjuda företagstjänster Ni ansöker om."

Igår meddelade även tankesmedjan Motpol att de får sitt bankkonto hos Nordea nedstängt. Även där ska motiveringen ha varit att tjänsten använts i "verksamhet banken anser vara oetisk eller omoralisk".

"Idag är Swish och bankkonton en lika central del av infrastrukturen som el och vägar, och när en laglydig och respektabel verksamhet som Motpol utan grund anklagas för att vara 'omoralisk' är det oroväckande. Det är ett angrepp på demokratin och det fria samhället när banker på detta vis gör sig till godtyckliga åsiktspoliser", skriver Motpol i ett blogginlägg.

Men när Fria Tider ringer upp Nordeas pressekreterare Janina Pfalzer förnekar hon bestämt att banken "registrerar" kunders åsikter.

– Jag kan tyvärr inte kommentera någonting när det gäller enskilda kunder, jag kan inte ens bekräfta om de är kunder eller inte. Jag är ledsen.

– Vi registrerar inte människors åsikter. Utan alla är... Vi har ett väldigt starkt lagskydd i Sverige för att ha bankkonto så länge man inte begår något brottsligt, och det är vad vi har sagt till dem också. Utöver det har jag inga kommentarer.

Så vem som helst kan i princip ha konto hos er då?

– Så länge man inte har begått något brottsligt och inte har uppträtt bedrägligt mot banken tidigare.

Så nazister skulle kunna ha ett konto?

– Vet du vad. Jag känner att jag inte vill kommentera längre utan jag har gett de svar jag är beredd att ge och jag får tacka så hemskt mycket för påringningen. Tack.

Även Kommunistiska Partiet har ett konto hos Nordea, men detta hinner vi inte fråga pressekreteraren om innan hon avslutar samtalet.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Inte diskriminering kolla personer med utländskt utseende hårdare vid gränsen

Domstol i Nederländerna slår fast. Kränkt politiker som såg ut som en "nigeriansk penningsmugglare" förlorar målet mot gränspolisen.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

"Högskolan Dalarna" och Södertörn i toppen. I botten finns Karolinska institutet, Chalmers och Lund.0 

Olagligt låta patienter välja svensk läkare

DO:s dialogmöte med regionerna avslutat.. Något tillsynsärende blir det dock inte denna gång.0 

Förlängda skoldagar med läxläsning och träning testas i Sverige

Ska bryta stillasittandet.. Nu prövas en förlängd skoldag med fysisk träning och läxläsning, där 2.500 elever erbjuds att delta.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0