Nytt parti vill främja muslimers intressen – siktar på riksdagen

Publicerad 23 augusti 2019 kl 10.33

Inrikes. Ett nytt invandrarparti som ska bekämpa "islamfobi" och "främlingsfientlighet" har bildats. Partiet Nyans vill bland annat att muslimers särställning skrivs in i grundlagen. Partiet siktar mot både kommunfullmäktige och riksdagen inför 2022.

Gilla artikeln på Facebook

Invandringskritiker har länge sagt att invandrare kommer bilda egna partier i Sverige. Nu verkar de få rätt. Under gårdagen lanserades Partiet Nyans, "partiet för landets förorter", via Aftonbladet Debatt.

Bakom partiet står den tidigare C-politikern Mikail Yüksel, som förra året uteslöts ut Centerpartiet på grund av kontakter med turkiska Grå vargarna, som bland annat kallats för "ett säkerhetshot mot Sverige" och utpekats som en islamistisk grupp där islam ses som mänsklighetens "medicin".

Partiet vill bland annat göra islamofobi till ett eget brott och att muslimer skrivs in i grundlagen som en särskild grupp med minoritetsställning.

"Sveriges muslimer upplever dagligen både fysiska och verbala personangrepp av rasistisk karaktär. Skadegörelse och vandalisering av egendom är bara några exempel på detta fasansfulla fenomen... Ändå är det få islamofobiska brott som blir uppklarade och i stället för stöd från politiska partier möter muslimer absurda förslag så som att kriminalisera muslimsk praktiserande och kultur. Det är en skrämmande utveckling som omedelbart bör stoppas. Därför är det hög tid att islamofobin får en egen brottsrubricering samt att muslimer får minoritetsställning i grundlagen", skriver Yüksel på Aftonbladet.

Enligt partiledaren är Sverige ett "fantastiskt mångkulturellt land", men som blir alltmer splittrat. Han pekar ut tre huvudsakliga problem i Sverige: islamofobi och främlingsfientlighet, bostadsbrist och integration. Mikail Yüksel anser att mångkulturen kräver ett nytänkande inom politiken och att de andra partierna är populister som ser muslimer som röstboskap. Han påpekar att det saknas ett parti som "representerar det mångkulturella samhället och förorterna som i decennier svikits av de etablerade partierna".

Partiet Nyans siktar på att komma in i kommunfullmäktige bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i nästa val 2022.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0