Överläkarens råd vid materialbrist: Vägra jobba

Publicerad 20 mars 2020 kl 21.52

Inrikes. Arbetsgivare inom vården instruerar nu anställda att jobba utan full skyddsutrustning med patienter som kan ha eller har covid-19, skriver Anders Jansson, överläkare vid Danderyds sjukhus. Nu uppmanar han vårdpersonal att vägra lyda order om att jobba utan godkänd skyddsutrustning.

Gilla artikeln på Facebook

I ett inlägg på Facebook skriver Jansson att covid-19 är vansinnigt smittsamt och att högdosexponering av virus ger ökad risk för allvarlig sjukdom även hos unga.

"Om ni går med på detta kommer ni att rädda ett par patienter nu, men när hammaren verkligen faller över oss om ett par veckor kommer ni att vara sjuka hela bunten och patienter dö som flugor", skriver han.

Han uppmanar vårdpersonal som får instruktioner att jobba utan fullgod skyddsutrustning att kontakta sina skyddsombud omedelbart, vilket i praktiken betyder att vården sannolikt kommer att skyddsstoppas.

"Vårdpersonal har moraliskt ansvar för att sköta våden, men inte skyldighet att riskera sitt liv eller hälsa. Det är arbetsgivarens skyldighet att skydda oss och om vederbörande inte förmår det kan vi inte bedriva vård", skriver Jansson.

Han påpekar även att myndigheterna trots att de vetat om smittan i Kina sedan många månader inte förberett sig, och att det inte är rimligt att vårdpersonal ska ta smällen när sjukdomen nu börjar kräva vårdresurser i Sverige. Att vägra jobba utan fullgott skydd är därför rationellt för att rädda liv, enligt överläkaren.

I synnerhet bör personal med småbarn hemma inte jobba utan fullgott skydd. Enligt en ny kinesisk studie på 400 barn under ett års ålder löper de en tioprocentig risk att drabbas av allvarlig sjukdom.

"Det är en prepublication-version, men vem av oss med barn under 1 år vill chansa på att resultaten är felaktiga, oavsett vad Tegnell skulle säga om studien?" avslutar Jansson på Facebook.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fortfarande inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0