Paludan på Al-Qaidas dödslista – "Kräver direkt attack"

Publicerad 29 september 2020 kl 16.08

Utrikes. Islamkritiska Stram Kurs partiledare Rasmus Paludan står nu på Al-Qaidas dödslista. Det innebär att terrorgruppen aktivt uppmanar till mord på den danske advokaten och politikern, uppger danska BT. På listan står även bland andra Charlie Hebdo samt den svenske konstnären Lars Vilks.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare har svenska myndigheter förevisat sin illvilja mot den danske politikern Rasmus Paludan genom att porta honom från Sverige, trots att han troligen har svenskt medborgarskap.

Illviljan delas av den islamistiska terrorgruppen Al-Qaida, som går ännu längre och sätter upp Paludan på sin dödslista. Hotet har framförts i nättidningen "One Ummah", skriver BT.

Bakgrunden är Stram Kurs koranbränningar i Sverige senaste tiden.

Enligt BT innebär detta att Al-Qaida kräver "direkt attack" mot Paludan.

Samtidigt har terrorgruppen riktat samma hot mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, som attackerades av en 18-årig pakistansk invandrare beväpnad med köttyxa förra veckan. Två oskyldiga personer skadades allvarligt i attacken.

På grund av dödshotet och terrordådet i Paris har den danska underrättelsetjänst, PET, stärkt säkerheten kring Paludan. Det innebär att ännu mer resurser kommer läggas på att skydda honom.

På listan står också den holländske politikern Geert Wilders, svensken Lars Vilks samt den danske tecknare Kurt Vestergaard.

– Det är inte trevligt att vara med på en dödslista, men när man äntligen måste vara med på en är det ju trevligt att stå där med ordentliga människor. Charlie Hebdo är en ordentlig tidskrift, och de andra tre är alla vettiga människor, säger Rasmus Paludan till BT men påpekar samtidigt att det är olyckligt att han finns med på dödslistan.

Facebook finns en längre intervju med Paludan angående hotet.


Nyheter från förstasidan

"Censur": Lamotte avstängd från Facebook

"Den här utvecklingen måste få ett stopp." Fick kontot spärrat efter granskning av brutalt förnedringsrån.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0