John Cleese.

"Pang i bygget"-avsnitt tas bort på grund av "rasism"

Publicerad 12 juni 2020 kl 10.00

Kultur. Streamingtjänsten UKTV har tagit bort ett avsnitt av den brittiska humorserien "Pang i bygget" på grund av anklagelser om "rasism", uppger The Independent. Bakgrunden är de våldsamma Black lives matter-demonstrationerna.

Gilla artikeln på Facebook

Det är det berömda Pang i bygget-avsnittet "Tyskarna", eller "Nämn inte kriget", från 1970-talet som nu tagits bort från streamingtjänsten UKTV, som ägs av BBC.

Detta för att avsnittet påstås innehålla "rasism".

I avsnittet marscherar den förbittrade hotellägaren Basil Fawlty, spelad av John Cleese, runt och ropar "nämn inte kriget" framför tyska turister.

Enligt The Independent innehåller det även "stötande språkbruk" om ett västindiskt cricketlag, scener som vissa tv-bolag redan tidigare censurerat bort.

"Avsnittet innehåller rasistiska uttryck så vi har tagit ner det medan vi granskar det. Vi granskar regelbundet äldre material för att säkerställa att det uppfyller publikens förväntningar och vi är särskilt medvetna om effekterna av föråldrat språk. Vissa serier får varningar och andra redigeras. För det här avsnittet vill vi överväga våra alternativ", säger en talesman för UKTV.

Enligt den brittiska tidningen är det de vänsterextrema Black lives matter-demonstrationerna som fått en rad tv-bolag och streamingtjänster att se över sitt utbud, och censurera så kallad rasism.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0