Terrordådet i Stockholm
Från polisens och Säpos presskonferens.

Polisen sätter in "alla tillgängliga resurser"

Publicerad 7 april 2017 kl 19.39

Inrikes. Polisen har satt in alla sina tillgängliga resurser för att delta i arbetet efter terrordådet i Stockholm under fredagseftermiddagen. Myndigheten övade terrorbekämpning med försvaret och Säpo så sent som tidigare i veckan.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen meddelade tidigare under kvällen att en förundersökningen om terrorbrott inletts med anledning av dramat i centrala Stockholm på fredagen. Arbetet leds av Stockholmspolisen i nära samverkan med polisens nationella operativa avdelning (Noa), övriga delar av polisen samt Säkerhetspolisen.

− Från svensk polis sida och från Säkerhetspolisen kommer vi att göra allt som står i vår makt för att de som ligger bakom detta ska ställas till ansvar. Alla resurser ska läggas på detta ärende så att vi kan lösa detta fruktansvärda brott, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett uttalande.

Polismyndigheten och Säpo bedyrade under en presskonferens på fredagen att beredskapen för att hantera en terrordåd var god. Tidigare i veckan genomförde de två myndigheterna, tillsammans med Försvarsmakten under två dagar en gemensam övning med syftet att öva samverkan mellan myndigheterna vid ett terroristattentat i Sverige.

Noa har efter dagens terrordåd genomfört följande åtgärder:

• En nationell särskild händelse startades omgående när polisen fick klart för sig vad som inträffat.

• Polisens nationella specialresurser med nationella insatsstyrkan, nationella bombskyddet och helikopterstöd bistår i den operativa insats som pågår i Stockholm.

• Polisen samverkar med Säkerhetspolisen för att skapa en nationell lägesbild, identifiera misstänkta samt samla underrättelser om olika möjliga scenarios.

• Direktiv har skickats ut till samtliga polisregioner om skärpt bevakning och större polisiär synlighet i hela landet. Särskild bevakning görs vid platser som har en förhöjd hotbild.

− Vi är väl förberedda på en sådan här händelse och har övat för just denna typ av scenario, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Varning för snöstorm på Hawaii

Räknar med över 30 cm snö och stormbyar. "Resor bör begränsas till enbart nödsituationer."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0