Lyckades motbevisa anmälan om våldtäkt – nu fälls HAN för förtal

Publicerad 20 maj 2015 kl 19.10

Lag & Rätt. En 15-årig pojke i Kalmar fälls för förtal efter att ha filmat ett samlag med en jämnårig flicka som anmälde honom för våldtäkt. Filmen räddade honom från att åtalas för våldtäkt – men gjorde istället att han fälldes för förtal och nu tvingas betala 32.500 kronor i skadestånd till flickan.

Gilla artikeln på Facebook

Pojken och flickan hade samlag med varandra efter att ha delat en flaska sprit. Efter händelsen anklagade flickan pojken för att ha våldtagit henne och han greps och togs in för förhör av polisen, skriver Dagens Juridik.

Men flickans anklagelser stämde inte, något som pojken kunde bevisa tack vare att han filmat sexakten med sin mobilkamera. Av filmen framgick att det inte rörde sig om en våldtäkt. Eftersom anklagelserna var falska avskrev polisen snabbt brottsmisstankarna mot honom.

"De hade samlag och [hon] utförde oralsex på [honom]. Under delar av sexakten filmade [han] med sin mobiltelefon", står det i gärningsbeskrivningen som ligger till grund för den fällande domen i Kalmar tingsrätt.

Men i domen är det inte flickan utan pojken som döms för brott. Pojken döms för förtal eftersom han utan lov filmade flickan när de hade sex och därefter visade filmen för utomstående. Domstolen skriver bland annat att pojken genom att filma samlaget "äventyrat" flickans "heder och ära och utsatt henne för andras missaktning". Domstolen är kritisk till att pojken visat filmen, som rentvådde honom från våldtäktsanklagelserna mot honom, för flera av sina vänner. Han döms därför till 20 timmars ungdomstjänst.

Flickan som anmälde den falska våldtäkten slipper däremot åtal. Istället tilldöms hon 32.500 kronor skattefritt i skadestånd, som pojken ska betala.

Artikeln är rättad.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus