Lyckades motbevisa anmälan om våldtäkt – nu fälls HAN för förtal

Publicerad 20 maj 2015 kl 19.10

Lag & Rätt. En 15-årig pojke i Kalmar fälls för förtal efter att ha filmat ett samlag med en jämnårig flicka som anmälde honom för våldtäkt. Filmen räddade honom från att åtalas för våldtäkt – men gjorde istället att han fälldes för förtal och nu tvingas betala 32.500 kronor i skadestånd till flickan.

Gilla artikeln på Facebook

Pojken och flickan hade samlag med varandra efter att ha delat en flaska sprit. Efter händelsen anklagade flickan pojken för att ha våldtagit henne och han greps och togs in för förhör av polisen, skriver Dagens Juridik.

Men flickans anklagelser stämde inte, något som pojken kunde bevisa tack vare att han filmat sexakten med sin mobilkamera. Av filmen framgick att det inte rörde sig om en våldtäkt. Eftersom anklagelserna var falska avskrev polisen snabbt brottsmisstankarna mot honom.

"De hade samlag och [hon] utförde oralsex på [honom]. Under delar av sexakten filmade [han] med sin mobiltelefon", står det i gärningsbeskrivningen som ligger till grund för den fällande domen i Kalmar tingsrätt.

Men i domen är det inte flickan utan pojken som döms för brott. Pojken döms för förtal eftersom han utan lov filmade flickan när de hade sex och därefter visade filmen för utomstående. Domstolen skriver bland annat att pojken genom att filma samlaget "äventyrat" flickans "heder och ära och utsatt henne för andras missaktning". Domstolen är kritisk till att pojken visat filmen, som rentvådde honom från våldtäktsanklagelserna mot honom, för flera av sina vänner. Han döms därför till 20 timmars ungdomstjänst.

Flickan som anmälde den falska våldtäkten slipper däremot åtal. Istället tilldöms hon 32.500 kronor skattefritt i skadestånd, som pojken ska betala.

Artikeln är rättad.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Mer från Lag & Rätt

Publicerade filmen från Christchurch – döms till fängelse

Fälls för "yttrandefrihetsbrott" för publiceringen på Nordfront.. Tingsrätten: "En inskränkning i yttrandefriheten som är nödvändig i ett demokratiskt samhälle."0 

Sveriges unga muslimer tvingas återbetala statsbidrag

"Brustit i kravet att respektera demokratins idéer.". Organisationen ska ha gått att knyta till personer med kritiska åsikter om både judar, Israel och homosexuella män.0 

Sidor

Vetenskap

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0