Lyckades motbevisa anmälan om våldtäkt – nu fälls HAN för förtal

Publicerad 20 maj 2015 kl 19.10

Lag & Rätt. En 15-årig pojke i Kalmar fälls för förtal efter att ha filmat ett samlag med en jämnårig flicka som anmälde honom för våldtäkt. Filmen räddade honom från att åtalas för våldtäkt – men gjorde istället att han fälldes för förtal och nu tvingas betala 32.500 kronor i skadestånd till flickan.

Gilla artikeln på Facebook

Pojken och flickan hade samlag med varandra efter att ha delat en flaska sprit. Efter händelsen anklagade flickan pojken för att ha våldtagit henne och han greps och togs in för förhör av polisen, skriver Dagens Juridik.

Men flickans anklagelser stämde inte, något som pojken kunde bevisa tack vare att han filmat sexakten med sin mobilkamera. Av filmen framgick att det inte rörde sig om en våldtäkt. Eftersom anklagelserna var falska avskrev polisen snabbt brottsmisstankarna mot honom.

"De hade samlag och [hon] utförde oralsex på [honom]. Under delar av sexakten filmade [han] med sin mobiltelefon", står det i gärningsbeskrivningen som ligger till grund för den fällande domen i Kalmar tingsrätt.

Men i domen är det inte flickan utan pojken som döms för brott. Pojken döms för förtal eftersom han utan lov filmade flickan när de hade sex och därefter visade filmen för utomstående. Domstolen skriver bland annat att pojken genom att filma samlaget "äventyrat" flickans "heder och ära och utsatt henne för andras missaktning". Domstolen är kritisk till att pojken visat filmen, som rentvådde honom från våldtäktsanklagelserna mot honom, för flera av sina vänner. Han döms därför till 20 timmars ungdomstjänst.

Flickan som anmälde den falska våldtäkten slipper däremot åtal. Istället tilldöms hon 32.500 kronor skattefritt i skadestånd, som pojken ska betala.

Artikeln är rättad.


Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus