Estoniakatastrofen

Regeringen kan tillåta dykningar vid Estonia

Publicerad 18 december 2020 kl 14.32

Inrikes. Regeringen kommer nu se över gravfridslagen kring Estonia för att möjliggöra nya dykningar på platsen. Det sade inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff idag.

Gilla artikeln på Facebook

Haverikommissionerna i Estland, Finland och Sverige vill göra nya dykningar vid Estonia för att kunna undersöka det hål som upptäckts i fartygets skrov.

Statens haverikommission har lämnat in en hemställan om att upphäva gravfriden.

– Regeringen har inga planer på att upphäva gravfridslagen. Däremot ska vi se över hur lagen behöver anpassas för att möjliggöra för de undersökningar som haverikommissionen vill göra, säger inrikesminister Mikael Damberg.

– Nu börjar arbetet, och vi kommer fortsätta dialogen med Estland och Finland. Jag ser även fram emot en dialog med riksdagen.

Enligt haverikommissionen behöver det göras nya utredningsåtgärder på plats. Man kan även komma att bärga delar av vraket.

Haverikommissionen vill veta hur hålet i Estonia uppstått. Men det handlar alltså inte om någon allmän upphävning av gravfriden.

– Vi vill kunna se de här hålen ordentligt och granska dem för att kunna avgöra om de har någon betydelse för det tidigare utredningsresultaten från 1997. Vi har i dag inga fakta som motsätter rapporten från 97 men det är precis det vi vill titta på och om de här hålen ger oss anledning att revidera den tidigare rapporten eller inte, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande i Statens Haverikommission, till SVT Nyheter.

Enligt Mikael Damberg ska lagändringen genomföras i början av 2021.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0