Sveriges väg mot krig
Svenska ungdomar rekryteras nu snabbt till Försvarsmakten, som just nu är involverad i en intensiv krigsplanering med USA. Exakt vilken roll Sverige har tilldelat i kriget har allmänheten dock inte fått veta.

Regeringen kapar stöd till fredsorganisationer

Publicerad 23 december 2023 kl 15.23

Inrikes. Regeringen avskaffar stödet till organisationer som arbetar för fred och nedrustning – två ämnen som blivit mycket kontroversiella i samband med att Sverige nu istället rustas för fullt krig. Samtidigt får amerikanska soldater en rättslig immunitet i Sverige som påminner starkt om de privilegier som utländska soldater brukar ha vid regelrätt ockupation.

Dela artikeln

Regeringen kapar allt stöd till civilsamhällesorganisationer som arbetar för fred och nedrustning. Det stöd som riksdagen för hundra år sedan instiftade är nu avskaffat av regeringen.

Bakgrunden är bland annat att Svenska Freds och Svenska Läkare mot Kärnvapen har kritiserat regeringens planer på att låta USA använda Sverige som avfyrningsplats för kärnvapen som ska riktas mot ryska städer.

– Vi kan inte annat än att tolka det som att regeringen tystar röster för att slippa ha en demokratisk debatt och kritik mot deras prioriteringar för kärnvapennedrustning, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Nu när Sverige är på väg in i en kärnvapenallians är detta besked något som organisationen menar är särskilt anmärkningsvärt och oroväckande.

"Sverige har ansökt om att gå med i alliansen utan förbehåll och utan avståndstagande från kärnvapen. Att man dessutom medvetet drar undan mattan för de röster i Sverige som har kunskap, kontakter och insikter om kärnvapen, dess effekter, nedrustningsinitiativ och forum är synnerligen allvarligt", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Privilegier som vid ockupation
Samtidigt har regeringen gett USA rätt att etablera militärbaser på en lång rad svenska militära områden på ett sätt som har kritiserats för att påminna om en regelrätt ockupation.

Ulf Kristerssons försvarsminister Pål Jonson har även skrivit under ett avtal med USA som ger amerikanska soldater en civilrättslig juridisk immunitet som skyddar dem från skadeståndskrav om de skulle skada den svenska civilbefolkningen.

Den civilrättsliga immuniteten har kritiserats för att inte vara nödvändig vid ett försvarssamarbete, utan snarare påminna om de privilegier som fiendesoldater brukar ha vid ockupation.

Regeringen har flaggat för stora satsningar på järnvägen i militärt syfte och vägrat att skriva in klausuler om kärnvapenförbud i sina avtal med USA. Exakt vilken roll USA har tilldelat Sverige i det kommande kriget har allmänheten dock inte fått veta.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är tanken dock att låta Sverige kriga mot Ryssland i Baltikum utan att kärnvapenmakterna USA och Storbritannien nödvändigtvis behöver involveras i början. Hur många svenska soldater regeringen är beredda att offra på det projektet är dock också hemligt.

Fakta: Här får USA bygga baser på svensk mark

Berga: regementsområde och övningsområde

Boden: regementsområde och övningsområde

Halmstad: regementsområde och flottiljområde

Härnösand: övningsområde och hamn

Kiruna: militärläger och övningsområde

Kristinehamn: regementsområde och övningsområde

Kvarn: militärläger och övningsområde

Luleå: flottiljområde

Ravlunda: militärläger och övningsområde

Revingehed: regementsområde

Ronneby: flottiljområde

Såtenäs: flottiljområde

Uppsala: flottiljområde

Vidsel: flygplats och test-och evalueringsområde

Visby: regementsområde och övningsområde

Älvdalen: militärläger och övningsområde

Östersund: militärläger och övningsområden

Källa: Regeringen


Nyheter från förstasidan

Polen saboterade Nordstream-utredning

Lät misstänkt smita hem. Dessutom vägrade Polen lämna ut videobevis från en marina.0 

Ekonominyheter

Dog på nytt idag. "För frågor om transaktioner, var vänlig kontakta din bank".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.