Säpo vill stoppa "extremister" från att driva skolor

Publicerad 27 maj 2020 kl 10.16

Inrikes. Säpo varnar nu för att "ett flertal individer med kopplingar till våldsbejakande extremistmiljöer" driver skolor och förskolor i Sverige. Myndigheten vill se lagändringar som hindrar "extremister" från att bedriva skolverksamhet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Säpo får skolverksamheten genom statliga eller kommunala bidrag ta del av miljontals kronor i offentliga medel vilket på sikt kan bidra till ytterligare radikalisering och tillväxt i extremistmiljöerna.

– Extremister och andra antidemokratiska krafter ska inte kunna bedriva offentligt finansierad skolverksamhet som kan bidra till extremistmiljöernas fortlevnad eller tillväxt. Staten ska inte finansiera skolverksamheter som undergräver Sverige och demokratin genom att stödja våldsbejakande extremism. För att förhindra detta behövs effektiva och rättssäkra metoder som ger bidragsgivande myndigheter förutsättningar att neka eller återkräva bidrag, säger Johan Olsson, operativ chef vid Säkerhetspolisen, i ett pressmeddelande.

I ett remissvar till regeringen förordar Säkerhetspolisen bland annat inrättandet av ett kunskapscentrum för att ge stöd och kunskap till myndigheter i bedömningar av organisationer, aktörer, extremism och andra antidemokratiska miljöer som till exempel bedriver skolverksamhet och mottar offentliga medel genom bidrag från staten eller kommuner.

– Lagändringar med effektiva och rättssäkra verktyg behövs för att förhindra och förebygga att extremister och andra antidemokratiska krafter kan starta skolverksamhet och driva skolor och förskolor. Säkerhetspolisen anser att de skärpningar av ägar- och ledningsprövning som föreslås ska omfatta alla enskilda huvudmän, oavsett om verksamheten har konfessionell inriktning eller inte. Det är viktigt att prövningen får ett så brett genomslag som möjligt, säger Johan Olsson.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0