Terrordåden i Bryssel

Se de skakande bilderna inifrån tunnelbanan

Publicerad 22 mars 2016 kl 18.48
Av Mattias Albinsson

Utrikes. I videoklipp som laddats upp på Twitter kan man se dramatiska scener när passagerare evakueras från stillastående tåg i Bryssels tunnelbana.

Gilla artikeln på Facebook

Videoklippen har laddats upp av Evan Lamos som färdades i ett tåg i riktning mot Maelbeek där en av terroristerna slog till kvart över nio på morgonen.

"Vi kände en tryckvåg och det slog lock för öronen kort efter att vi lämnat Schumanstationen. Tunnelbanan stannade omedelbart", skriver Lamos på Twitter.

Passagerarna fick efter terrordådet promenera till fots på spåren till närmaste station och evakuerades sedan därifrån.

20 människor uppges ha omkommit i självmordsattacken mot ett tåg mellan de båda tunnelbanestationerna Maalbeek och Schuman som ligger i Bryssels EU-kvarter. Myndigheterna har under eftermiddagen sagt att den siffran är preliminär och att det kommer ta tid att identifiera offren för terrordådet, skriver Het Nieuwsblad.

Pierre Meys, talesman för Bryssels brandkår, säger att den terrordrabbade platsen i tunnelbanan liknar en "krigszon", att det är "obeskrivligt" och att det är "något jag aldrig tidigare skådat". Brandmännen uppges fortfarande under kvällen leta efter överlevande i kaoset.

Tillsammans med de 14 människor som omkom i de två självmordsattackerna vid åttatiden på morgonen mot Bryssels internationella flygplats Zaventem har alltså 34 människor dödats i dagens terrordåd i Bryssel.

Den sunnimuslimska terrorgruppen Islamiska staten har tagit på sig skulden för terrorn och uppger att även dådet mot tunnelbanan var en självmordsattack.

Se även

Stort antal döda i terrordåd mot EU:s huvudstad Bryssel


Karta: Fria Tider/Google Maps. Klicka på bilden för att se en större bild.

Under kvällen har fler bomber hittats i Bryssel, skriver hln.be. Vid halv sju-tiden meddelades att en odetonerad bomb påträffats på flygplatsen Zaventem och att polisens bombgrupp var på väg för att undersöka den.

Vid sjutiden på kvällen meddelade åklagaren att en IS-flagga och en spikbomb påträffats vid en husrannsakan i stadsdelen Schaerbeek.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.