Foto: Realizer

Svalare intresse för Euromold

Publicerad 6 december 2012 kl 19.48

EU.Förra veckan hölls årets upplaga av Euromold i tyska Frankfurt am Main, en branschspecifik mässa för företag som arbetar med produktutveckling.

Gilla artikeln på Facebook

Euromold anses vara en bra värdemätare på konjunkturen, många besökare brukar tyda på god investeringsvilja bland europeiska företag medan få besökare istället innebär att man kan vänta sig färre investeringar inom industrin de kommande åren.

Årets upplaga av mässan lockade något färre besökare än förra året och nådde inte riktigt upp till förväntingarna, trots satsningar på att nå nya målgrupper. Knappt 56 000 besökte mässan, något färre än förra året och inte riktigt de 60 000 besökare man hoppats på.

Liksom de senaste åren så var intresset stort för så kallade 3D-skrivare. Tekniken går ut på att man konstruerar en produkt i ett CAD-program i datorn vilken därefter kan skrivas ut som färdig prototyp med hjälp av en avancerad skrivare, något som har revolutionerat branschen. Kostnaden för framtagning av prototyper i samband med produktutveckling har minskat kraftigt liksom den tid det tar att gå från ritbordet till en konkret prototyp.

En av företaget Stratasys nyaste 3D-skrivare uppmärksammades stort tidigare i höst i samband med att företaget stoppade en leverans av skrivare till en grupp universitetsstudenter i USA. Studenterna hade aviserat att de planerat att använda skrivaren för att utveckla ett skjutvapen som skulle kunna laddas ned av vem som helst ifrån Internet för att därefter skrivas ut på en 3D-skrivare.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från EU

Ungrare och polacker slipper bli mångkultur – får vakta EU:s gräns istället

Läckor avslöjar EU-satsning på återvandring.. Samtidigt ska länder som Ungern och Polen slippa att bli mångkultur, enligt Ekots uppgifter.0 

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0