Foto: Realizer

Svalare intresse för Euromold

Publicerad 6 december 2012 kl 19.48

EU.Förra veckan hölls årets upplaga av Euromold i tyska Frankfurt am Main, en branschspecifik mässa för företag som arbetar med produktutveckling.

Gilla artikeln på Facebook

Euromold anses vara en bra värdemätare på konjunkturen, många besökare brukar tyda på god investeringsvilja bland europeiska företag medan få besökare istället innebär att man kan vänta sig färre investeringar inom industrin de kommande åren.

Årets upplaga av mässan lockade något färre besökare än förra året och nådde inte riktigt upp till förväntingarna, trots satsningar på att nå nya målgrupper. Knappt 56 000 besökte mässan, något färre än förra året och inte riktigt de 60 000 besökare man hoppats på.

Liksom de senaste åren så var intresset stort för så kallade 3D-skrivare. Tekniken går ut på att man konstruerar en produkt i ett CAD-program i datorn vilken därefter kan skrivas ut som färdig prototyp med hjälp av en avancerad skrivare, något som har revolutionerat branschen. Kostnaden för framtagning av prototyper i samband med produktutveckling har minskat kraftigt liksom den tid det tar att gå från ritbordet till en konkret prototyp.

En av företaget Stratasys nyaste 3D-skrivare uppmärksammades stort tidigare i höst i samband med att företaget stoppade en leverans av skrivare till en grupp universitetsstudenter i USA. Studenterna hade aviserat att de planerat att använda skrivaren för att utveckla ett skjutvapen som skulle kunna laddas ned av vem som helst ifrån Internet för att därefter skrivas ut på en 3D-skrivare.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Brottsvåg på badhusen

Helgbesöket på badet blev en mardröm. Män från Mellanöstern sexofredade Ann-Sofie, hennes fjortonåriga styvdotter och elvaåriga systerdotter.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från EU

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Vetenskap

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0