Nya Sverigebilden

Svenska "skäggbarn" väcker fascination i USA

Publicerad 15 januari 2016 kl 17.42

Media. Den ansedda amerikanska tidskriften Foreign Policy lyfter i en artikel fram det svenska fenomenet med medelålders män från tredje världen som kallas, och behandlas som, "ensamkommande flyktingbarn".

Gilla artikeln på Facebook

Reportern Elisabeth Braw förklarar för de amerikanska läsarna att Sverige tar emot överlägset flest så kallade ensamkommande flyktingbarn och försöker ta reda på varför.

"Vissa av dem som nyligen kommit framstår – åtminstone enligt andra asylsökare – som, tja, mogna för sin ålder", skriver hon.

– På mitt boende för ensamkommande barn det finns det massor av människor som ser ut att vara 32. Det finns en kille som jag absolut till 100 procent är övertygad om att han är 35, säger palestiniern Jamal Hawilo, som själv säger sig vara 17 år, till Foreign Policy.

Tidskriften rapporterar också att det länge har varit tabu i Sverige att ålderstesta vuxna män som påstår sig vara barn, men att det skett en vändning i samband med att regeringen nyligen började agera mot asylkaoset.

– Problemet är inte volymen utan att människor påstår sig vara barn. Vuxna afghaner är inte barn i behov av skydd, säger Mats Johansson, ordförande för den vänsterliberala tankesmedjan Fri Värld.

"Det finns många anledningar för en 30-årig asylsökare att påstå sig vara en tonåring", konstaterar Foreign Policy. Man är nästan garanterad att få asyl och får bo på välutrustade boenden och passas upp av socialarbetare dygnet runt.

– De ger en pengar till bussresor, mobiltelefoner och bärbara datorer, säger Jamals bror.

Foreign Policy skriver också att användare av det populära svenska nätforumet Flashback brukar roa sig med att posta bilder på uppenbart vuxna män som framställs som barn i svenska medier. Användaren "DrL0c" citeras när han konstaterar att Svenska Dagbladet skrivit en artikel med rubriken "Ensamkommande flyktingbarn allt yngre" där en 34-årig man framställs som "17-åring".

I en ny tråd på Flashback hyllas Foreign Policy för att tidskriften lyfter fram fenomenet med de svenska "skäggbarnen".

"Hur PK än det svenska politiska etablissemanget är, kan det inte vara kul att få sån här smisk inför internationell publik? Pinsamt! De skrattar ju nästan åt oss! Nu blir det inte lika kul att ta regeringsplanet till Bryssel", skriver användaren Jagvioss.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.