Svenskar vill bo invandrarfritt

Publicerad 1 maj 2012 kl 19.29

Inrikes.Etniska svenskar undviker att flytta till invandrartäta områden. Det visar två nya studier som presenterades under torsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Matz Dahlberg, ekonomiprofessor vid institutet för bostads- och urbanforskning, IBF, vid Uppsala universitet har genomfört en studie om vad som händer med etniska svenskar i ett bostadsområde när andelen invandrare ökar. Enligt Dahlberg finns det en brytpunkt: när andelen invandrare nådde 5 procent försvann de etniska svenskarna från området. Detta skriver Arbetarbladet.

I de områdena minskade etniska svenskar med 4,7 procent, medan invandrarna ökade med 1,3 procent. Den totala befolkningen minskade med 3,4 procent. Andra konsekvenser med inflyttning av invandrare var att de etniska svenskarnas barn fick sämre betyg än i andra områden. Dessutom försämrades ekonomin.

– Det är en lägre sannolikhet att en som tillhör majoritetsbefolkningen flyttar in i områden som nått brytpunkten, säger Dahlberg.

Studiens resultat får stöd av en annan studie utförd av Roger Andersson, också han vid IBF. I studien har han tittat på hur olika kategorier flyttar. Man har också ställt frågor till infödda svenskar angående deras syn på etnisk boendesegregation.

– Det vi kan se är att svenskar undviker att flytta till invandrartäta områden, säger Andersson

En tredje forskare, Per Strömblad vid Linnéuniversitetet, har undersökt hur tilliten till andra människor påverkas i invandrartäta områden.

– Oavsett utbildning och ekonomi har människor en lägre social tillit om de bor i ett invandrartätt område, säger Strömblad.

Både etniska svenskars och invandrares tillit var lägre i invandrartäta områden. Svenskar har över lag mycket hög social tillit. Men det gäller bara tilliten till andra etniska svenskar, visar ännu en studie.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Inrikes

"Ungdomsgäng" slog ihjäl brandman framför hans fru

Invandrare gripen.. Brandmän samlades för att hedra sin kollega.0 

Vänsterpartiet drar tillbaka hot om misstroende

Säger sig vara nöjd.. "Regeringen har backat på alla punkter vi krävt."0 

Sverige har sämst utveckling av "social rättvisa"

Välfärden är hotad, enligt ny rapport.. Fattigdom, hög arbetslöshet och invandrare som inte jobbar.0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0