Foto: Maciej Janiec/Cc-By-Nc-Sa

Sverige skrev under Acta-avtalet

Publicerad 28 januari 2012 kl 05.14

Inrikes.Sverige har skrivit under det hårt kritiserade Acta-avtalet, som ska skärpa kampen mot upphovsrättsbrott i EU, USA och en rad andra länder.

Gilla artikeln på Facebook

Det kontroversiella avtalet leder just nu till stora protester runtom på Europas gator. Officiellt ska ACTA stärka skyddet mot piratkopiering av sådant som kläder och mediciner, men det innehåller också flera förslag för att stoppa piratkopiering på Internet.

22 av EU:s medlemsstater, alla utom Cypern, Estland, Nederländerna, Slovakien och Tyskland, undertecknade avtalet på torsdagen i Tokyo. För Sveriges del var det Japan-ambassadören Lars Vargö som skrev under Acta-avtalet.

I korthet går ACTA-avtalet ut på att samordna kampen mot upphovsrättsbrott. Avtalet har kritiserats för att det förhandlats utan insyn eller demokratisk process samt att det går emot grundläggande mänskliga rättigheter.

ACTA riskerar också att ställa till med problem för program med öppen källkod samt för andra typer av gratisprogram som kan spela kopieringsskyddad media. ACTA kräver vidare att internetleverantörer inte får länka till eller erbjuda sådan programvara som gör det är möjligt att spela kopieringsskyddat material.

ACTA har också blivit kontroversiellt på grund av det stora hemlighetsmakeriet. Avtalet har i princip blivit en nyhet i etablerad media först i samband med att det undertecknades, trots att förhandlingarna pågått i mer eller mindre hemlighet i flera år.

Ursprungligen baseras ACTA på ett dokument med titeln Discussion Paper on a Possible Anti-Counterfeiting Trade Agreement som skickades ut till lobbyister i Washington från medieindustrin i Hollywood och som senare läckte ut till Wikileaks. Ett senare dokument med titeln ACTA negotiations brief on Border Measures and Civil Enforcement, en briefing inför ACTA-förhandlingarna i slutet av juli 2008, läckte också till Wikileaks.

I flera länder har medieindustrin varit nära inblandade i tillkomsten av ACTA. I Kanada har till exempel regeringen samlat en grupp från medieindustrin för att ge råd gällande avtalet, och i Sverige har påtryckningar som vanligt skett via den amerikanska ambassaden.


Stora delar av ACTA-avtalet hölls hemligt för allmänheten in i det sista

Enligt Computer Sweden utsattes Europaparlamentet i går för en så kallad ddos-attack. Många misstänker att DDoS-gruppen Anonymous ligger bakom attacken, då gruppen uttalat kritik mot Acta.

I Polen utbröt det på torsdagen även stora gatuprotester efter att landet skrev under Acta-avtalet. I Sverige har det varit lugnt på gatorna, men Piratpartiet vill protestera uppger SVT:s Kulturnyheterna. Partiledaren Anna Troberg menar att ACTA är en "repressiv lagstiftning maskerad till ett handelsavtal".

- Ännu en gång går politikerna upphovsrättsindustrin till mötes när de försöker skära ner yttrandefriheten i ett desperat försök att vrida tillbaka klockan. Den här gången vill de censurera Internet. Det är inte acceptabelt, säger hon till Kulturnyheterna.


Nyheter från förstasidan

68-generationens föräldrar lämnas ofta att ruttna bort

Hundratals dödsfall upptäcks inte. Ingen kommer och hälsar på när liken blir liggande i månader.0 

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.