USA-valet
Donald Trump på ABC:s "This Week".

Trump struntar i etablissemanget – vill ta väljare från Hillary

Publicerad 8 maj 2016 kl 15.37
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Donald Trump tycker inte att det är viktigt att få stöd från det republikanska etablissemanget. Det säger han i en intervju med ABC:s "This week" idag.

Gilla artikeln på Facebook

På en fråga om hur han ska lyckas ena partiet bakom sig efter att motkandidaterna gett upp primärvalet svarar han att det inte är viktigt att göra det.

– Jag tror det vore bättre om vi var enade, jag tror att det hade varit bra. Men jag tror faktiskt inte att partiet måste vara enat i den traditionella meningen, säger han.

Trump säger att han är beredd att förlora de väljare som sympatiserar med partietablissemanget för att istället sikta in sig på att vinna över väljare från Demokraternas kandidat Hillary Clinton.

– Jag kommer gå ut och få miljoner demokrater att rösta på mig. Jag kommer få Bernie-anhängare att rösta på mig för de gillar min handelspolitik, säger han självsäkert.

Mycket tyder på att Trump kommer lyckas med det. Demokratiska valstrateger har länge befarat att Trump, om han skulle bli Republikanernas kandidat, kommer stjäla miljoner, kanske tiotals miljoner, i synnerhet vita arbetarklassröster.

– Fackföreningsrörelserna, som i vanliga fall stöder Demokraterna, många av våra medlemmar och många av deras familjer stöder Trump, konstaterade Keith Strobelt från fackförbundet United Steelworkers i en intervju med Reuters för två månader sedan.

Strobelt själv är en Trumpmotståndare.

I en analys framtagen av AP i februari i år konstateras att Trumps ständigt fullsatta valkampanjer lockar alla möjliga samhällsgrupper. "Män och kvinnor, evangeliskt kristna och militärveteraner, arbetare och förmögna pensionärer", konstaterade nyhetsbyrån då.

Förra månaden skrev AP:s politiska analytiker Emily Swanson att Trump visserligen har många motståndare men att även Hillary Clinton är "ganska impopulär". I en mätning konstaterades att 55 procent av de tillfrågade hade en "mycket ofördelaktig" uppfattning om Donald Trump. En lika stor andel hade en mycket eller ganska ofördelaktig åsikt om Clinton.

Medan Trump satsar på att ta Clintons arbetarklassväljare siktar Clinton in sig på att locka över det republikanska etablissemanget, som hela tiden motarbetat Trump, på sin sida.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Tv-profilen Larry King död efter corona

Blev 87 år gammal.. "Han hade en unik och långvarig talang."0 

Ygeman vill tvinga nätjättar att radera "hat och hot"

Regeringen kräver hårdare EU-lagstiftning.. Polen vill göra tvärtom – begränsa vad sociala medieföretagen får ta bort.0 

Domare vägrar återställa Parler

Ställer sig på Amazons sida.. Hänvisar till "stormningen" av Kapitolium.0 

Vetenskap

Harvardprofessorn: Mystiska föremålet som passerade jorden var farkost från utomjordisk civilisation. Kan ha skickats för att studera jorden: "Vi kan identifiera artificiella objekt"0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0