USA-valet
Donald Trump på ABC:s "This Week".

Trump struntar i etablissemanget – vill ta väljare från Hillary

Publicerad 8 maj 2016 kl 15.37
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Donald Trump tycker inte att det är viktigt att få stöd från det republikanska etablissemanget. Det säger han i en intervju med ABC:s "This week" idag.

Gilla artikeln på Facebook

På en fråga om hur han ska lyckas ena partiet bakom sig efter att motkandidaterna gett upp primärvalet svarar han att det inte är viktigt att göra det.

– Jag tror det vore bättre om vi var enade, jag tror att det hade varit bra. Men jag tror faktiskt inte att partiet måste vara enat i den traditionella meningen, säger han.

Trump säger att han är beredd att förlora de väljare som sympatiserar med partietablissemanget för att istället sikta in sig på att vinna över väljare från Demokraternas kandidat Hillary Clinton.

– Jag kommer gå ut och få miljoner demokrater att rösta på mig. Jag kommer få Bernie-anhängare att rösta på mig för de gillar min handelspolitik, säger han självsäkert.

Mycket tyder på att Trump kommer lyckas med det. Demokratiska valstrateger har länge befarat att Trump, om han skulle bli Republikanernas kandidat, kommer stjäla miljoner, kanske tiotals miljoner, i synnerhet vita arbetarklassröster.

– Fackföreningsrörelserna, som i vanliga fall stöder Demokraterna, många av våra medlemmar och många av deras familjer stöder Trump, konstaterade Keith Strobelt från fackförbundet United Steelworkers i en intervju med Reuters för två månader sedan.

Strobelt själv är en Trumpmotståndare.

I en analys framtagen av AP i februari i år konstateras att Trumps ständigt fullsatta valkampanjer lockar alla möjliga samhällsgrupper. "Män och kvinnor, evangeliskt kristna och militärveteraner, arbetare och förmögna pensionärer", konstaterade nyhetsbyrån då.

Förra månaden skrev AP:s politiska analytiker Emily Swanson att Trump visserligen har många motståndare men att även Hillary Clinton är "ganska impopulär". I en mätning konstaterades att 55 procent av de tillfrågade hade en "mycket ofördelaktig" uppfattning om Donald Trump. En lika stor andel hade en mycket eller ganska ofördelaktig åsikt om Clinton.

Medan Trump satsar på att ta Clintons arbetarklassväljare siktar Clinton in sig på att locka över det republikanska etablissemanget, som hela tiden motarbetat Trump, på sin sida.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

EU:s plan på att införa vaccinpass i vinter – från 2018

Slog fast politiken – för tre år sedan. Lågt innan corona beslutade byråkraterna om "gemensamt vaccinpass" i hela EU.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0 

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0