Upptäckten: Tusenfoting "stor som en bil"

Publicerad 22 december 2021 kl 10.12

Vetenskap. Fossil efter en nyligen hittad monstertusenfoting från forntiden chockar forskarna. Varelsen tros ha varit 2,7 meter lång och vägt cirka 50 kilo, rapporterar RT.

Dela artikeln

Jättelika tusenfotingar, lika stora som en bil, slingrade sig en gång i tiden fram över landskapet i norra England – före dinosauriernas tidevarv.

Det visar en ny studie efter att forskare upptäckt varelsens 326 miljoner år gamla fossiliserade kvarlevor.

Varelsen, vid namn Arthropleura, tros ha slagit det tidigare rekordet för det största kända leddjuret, en grupp ryggradslösa djur som inkluderar insekter och små havsdjur. Men fossilet antas bara vara en del av en varelse "stor som en bil", enligt författarna till en artikel som publicerades på tisdagen i Journal of the Geological Society.

Forskarna tror att det påträffade 75 centimeter långa exemplaret är en del av exoskelettet tillhörande en Arthropleuras som fälldes nära en flodbädd och sedan bevarades av sanden.

Varelsens totala längd beräknas ha varit 2,7 meter och den ska ha vägt cirka 50 kilo.

Kvarlevorna – de äldsta som någonsin hittats – går tillbaka till karbonperioden, mer än 100 miljoner år innan dinosaurier strövade omkring på jorden. Vid den tidpunkten var landmassan som skulle bli Storbritannien placerad nära ekvatorn och åtnjöt varma temperaturer.

Arthropleuras storlek har tidigare tillskrivits den högre syrekoncentrationen i atmosfären vid den tiden, men upptäckten tyder på att varelsen måste ha haft en växtbaserad kost rik på näringsämnen. Det kan också ha varit ett rovdjur som har jagat efter andra ryggradslösa djur och små groddjur.

Fossilet hittades i januari 2018 efter att en del av en sandstensklippa föll ned på en strand i Northumberland, nära gränsen till Skottland. En grupp ledd av studiens huvudförfattare Neil Davies, jordartsforskare vid Cambridge, snubblade över fyndet av en "ren slump". Davies noterade att exemplaret var "så stort att det krävdes fyra personer för att bära det uppför klippan".

Arthropleura tros ha dött ut efter cirka 45 miljoner år, men orsakerna är ännu inte klarlagda. Teorierna inkluderar torrare klimat på grund av global uppvärmning och uppkomsten av reptiler, som konkurrerade om mat i samma områden.


Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtal: Sköt med k-pist mot poliser

Efter dramat under polisjakten. Mordförsök på fyra poliser, enligt åklagaren.0 

Ekonominyheter

Guldet på högsta kursen någonsin

Fortsatt rally för den gula metallen.. Slog nytt all time high i både dollar och kronor på torsdagen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Elon Musk sprider invandringslarmet. "Svenskarna fick inte lägga märke till de stora, skäggiga män som kom in i landet och insisterade på att de var barn."0 Plus

Mer från Vetenskap

Stickning hjälper mot psykisk ohälsa

Bekräftat av forskare.. Ger möjlighet att varva ner, få en identitet och struktur i vardagen.0 

Majoritet samiska kvinnor utsatta för sexuellt våld

Ny rapport slår larm om mycket höga våldssiffror.. "Visar att våld mot samiska kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem."0 

Vetenskap

Majoritet svenska kvinnor tror på det övernaturliga. Utbredd tro på spöken, ufon, storsjöodjur och spåkvinnor.0 

Försvunnen mussla hittad efter 30 år. Troddes vara utdöd i svenska vatten.0 

Kultur