Upptäckten: Tusenfoting "stor som en bil"

Publicerad 22 december 2021 kl 10.12

Vetenskap. Fossil efter en nyligen hittad monstertusenfoting från forntiden chockar forskarna. Varelsen tros ha varit 2,7 meter lång och vägt cirka 50 kilo, rapporterar RT.

Dela artikeln

Jättelika tusenfotingar, lika stora som en bil, slingrade sig en gång i tiden fram över landskapet i norra England – före dinosauriernas tidevarv.

Det visar en ny studie efter att forskare upptäckt varelsens 326 miljoner år gamla fossiliserade kvarlevor.

Varelsen, vid namn Arthropleura, tros ha slagit det tidigare rekordet för det största kända leddjuret, en grupp ryggradslösa djur som inkluderar insekter och små havsdjur. Men fossilet antas bara vara en del av en varelse "stor som en bil", enligt författarna till en artikel som publicerades på tisdagen i Journal of the Geological Society.

Forskarna tror att det påträffade 75 centimeter långa exemplaret är en del av exoskelettet tillhörande en Arthropleuras som fälldes nära en flodbädd och sedan bevarades av sanden.

Varelsens totala längd beräknas ha varit 2,7 meter och den ska ha vägt cirka 50 kilo.

Kvarlevorna – de äldsta som någonsin hittats – går tillbaka till karbonperioden, mer än 100 miljoner år innan dinosaurier strövade omkring på jorden. Vid den tidpunkten var landmassan som skulle bli Storbritannien placerad nära ekvatorn och åtnjöt varma temperaturer.

Arthropleuras storlek har tidigare tillskrivits den högre syrekoncentrationen i atmosfären vid den tiden, men upptäckten tyder på att varelsen måste ha haft en växtbaserad kost rik på näringsämnen. Det kan också ha varit ett rovdjur som har jagat efter andra ryggradslösa djur och små groddjur.

Fossilet hittades i januari 2018 efter att en del av en sandstensklippa föll ned på en strand i Northumberland, nära gränsen till Skottland. En grupp ledd av studiens huvudförfattare Neil Davies, jordartsforskare vid Cambridge, snubblade över fyndet av en "ren slump". Davies noterade att exemplaret var "så stort att det krävdes fyra personer för att bära det uppför klippan".

Arthropleura tros ha dött ut efter cirka 45 miljoner år, men orsakerna är ännu inte klarlagda. Teorierna inkluderar torrare klimat på grund av global uppvärmning och uppkomsten av reptiler, som konkurrerade om mat i samma områden.


Har gett flera tusen vård. Hänvisar till "humanitära" skäl – möter skepsis.0 Plus

"Hahah hennes huvud skadades". Så reagerar invandraren efter kritiserade knuffen i ryggen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Vändningen: Merz tar avstånd från AFD-förbud

"Luktar alltför mycket av att eliminera politiska rivaler." Nye kanslern sågar också klassningen av partiet som "högerextremt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Mer från Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut

Levde för 3,2 miljoner år sedan. . Ny 3D-rekonstruktion visar människans tidiga ursprung.0 

Kritiserade diagnosen utbrändhet går i graven

Unika svenska "sjukdomen" avskaffas.. Idag sjukskrivs 20.000 personer per år – nästan bara kvinnor – för "utmattningssyndrom".0 

KI-larmet: Fluorid i dricksvattnet gör barn dumma i huvudet

Gäller även vid låga halter, enligt nya svenska studien.. "Påverkar barnens verbala förståelse och förmågan att tolka och bearbeta sinnesintryck."0 

Vetenskap

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Wests nya musikvideo: "Nigger Heil Hitler". Stjärnan chockar på nytt.0 

Rekordmånga svenskar "läser" böcker. Majoritet läser dagligen – men även ljudböcker räknas.0