Bilvåldtäkten i Fjärås
Våldtäktsmännen fångades på bild på en bensinstation i samband med våldtäkten.

Våldtog "i tur och ordning" – fick sänkt straff: Nu överklagas domen till HD

Publicerad 23 mars 2016 kl 16.55

Inrikes. Den iranske invandraren fick sänkt straff i hovrätten eftersom han och hans medgärningsman våldtagit en utslagen kvinna "i tur och ordning" och inte samtidigt. Nu överklagas domen till Högsta domstolen av riksåklagaren.

Gilla artikeln på Facebook

Den svenska kvinnan kom i kontakt med de två männen i samband med ett besök Hard Rock Cafe i Göteborg natten till den 7 mars. De sa att de skulle skjutsa henne till en efterfest.

Istället gav de henne någon form av cigarett som gjorde att hon började må mycket dåligt. Sedan körde de henne till rastplats vid en sjö som ligger utanför Fjärås i norra Halland.

Där kastade sig de två invandrarna plötsligt över kvinnan, som då var halvt medvetslös, slet av henne kläderna och turades om att våldta henne under glada skratt. Efteråt stal de kvinnans mobiltelefon, körkort, bankomatkort och träningskort.

I samband med domen mot en av männen ansåg tingsrätten att brottet skulle rubriceras som grov våldtäkt och bestämde påföljden till fängelse i fyra år och sex månader.

Men enligt hovrätten kunde våldtäkten inte rubriceras som grov eftersom gärningsmännen våldtog kvinnan "i tur och ordning". Domstolen slog fast att det därför inte rörde sig om en gruppvåldtäkt och sänkte iranierns straff till fängelse i tre år och sex månader.

"Dock agerade de båda männen - förutom i det inledande skedet - tillsammans när de flyttade målsäganden från framsätet till baksätet i syfte att den andre mannen skulle förgripa sig sexuellt på henne. Gärningsmännens agerande tillsammans är försvårande. Vid en samlad bedömning anser dock hovrätten att gärningsmännen inte har agerat så mycket tillsammans eller hjälpt varandra under själva våldtäkterna på sådant sätt att gärningen är att rubricera som grov", konstaterade hovrätten.

Nu vill riksåklagaren att Högsta domstolen ska pröva fallet och avgöra om en gruppvåldtäkt ska bedömas som grov våldtäkt för att fler än en person har förgripit sig på offret. Riksåklagaren yrkar att Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd och döma mannen för grov våldtäkt till ett längre fängelsestraff än det som hovrätten bestämt.

"Högsta domstolen har inte prövat hur den aktuella bestämmelsen ska tillämpas sedan den senast ändrades år 2005. Enligt riksåklagaren vore det av vikt för ledning av rättstillämpningen med klargörande uttalanden från Högsta domstolen när det gäller hur bestämmelsen om grov våldtäkt ska tolkas och tillämpas i ett fall som detta", skriver riksåklagaren.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0