Inbördeskriget i Syrien och Irak

Växande spänningar i Libanon

Publicerad 13 september 2014 kl 10.01

Utrikes. Spänningarna växer just nu i Libanon till följd av det pågående inbördeskriget i Syrien och Irak.

Gilla artikeln på Facebook

Kriget, som beräknas ha kostat omkring 200.000 människoliv, påminner libaneserna allt mer om de djupa etniska och religiösa motsättningar som finns i landet. Motsättningar som ledde till att landet på 1970-talet kastades in i ett 15 år långt inbördeskrig.

Huvudskiljelinjen i Libanon går mellan shiitiska och sunnitiska muslimer, där shiiterna stöder den syriska regeringen medan sunniterna istället ställer sig bakom de syriska rebellgrupperna. Motsättningarna har eldats på efter att Islamiska staten (IS) – som ursprungligen var en av rebellgrupperna i Syrien som slogs mot den syriska regeringen och Bashar al-Assad – i augusti korsade gränsen till Libanon och tillfångatog ett tjugotal libanesiska soldater i gränsstaden Arsal.

Kort därefter spred den muslimska rebellgruppen videoklipp på internet som visade hur två av soldaterna brutalt mördas genom att bli halshuggna. Halshuggningarna spädde på spänningarna i Libanon och har påmint libaneserna om hur splittrat landet är. I Bekaadalen i Libanon har våldet mellan olika shiitiska och sunnitiska grupperingar tilltagit och olika klaner har under sommaren kidnappat varandras medlemmar.

Våldet har dessutom gått ut över de syrier som tagit sin tillflykt i Libanon och hoppats på en fristad där. Förra veckan attackerades ett syriskt tältläger i Libanon av en grupp uppretade libaneser.

– Den Islamiska staten har lyckats förvandla en slakt av två libanesiska soldater till en ursäkt för libaneser att kidnappa varandra och tillämpa nya utvisningar av fördrivna syrier, varav vissa flytt undan den Islamiska statens knivar medan andra flytt undan krutdurken, hette det i ett konstaterande i den dominerande libanesiska TV-kanalen LBC.

– De har lyckats väcka odjuret inom oss, fortsatte TV-kommentatorn.

– För dem som bor i lägren och i trånga rum i fattiga kvarter, finns det ingen anledning att fråga om deras identitet. Vi har kommit för att jaga dem på nätterna, bärandes påkar, och kräva att de lämnar oss, eftersom de är syriska flyktingar.

Det är inte första gången stora flyktingströmmar till Libanon gett upphov till social oro och konflikter. Den stora flyktingvågen av palestinier från Palestina till Libanon anses idag av de flesta bedömare ha varit startskottet för det libanesiska inbördeskriget mellan 1975 och 1990. Inflödet av palestinier skiftade nämligen maktbalansen i landet från att tidigare ha varit dominerad av kristna till att istället domineras av muslimer.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Marine Le Pen: Utvisa hela familjen om någon begår brott

Tredje gången gillt?. Lovar krafttag mot kriminaliteten om hon blir vald 2022.0 

"HBTQ-fria" polska städer nekas EU-bidrag

Anklagas för diskriminering.. Polens regering skjuter tillbaka anklagelsen mot EU.0 

Antikristna hatbrott ökar kraftigt efter invandring

Över 1.000 attacker per år i Frankrike.. "Migrationsvågen har definitivt resulterat i en uppgång."0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0