Kristian Thulesen Dahl.

Valresultatet för Dansk folkeparti: 4,1 procent

Publicerad 17 november 2021 kl 20.40

Utrikes. Dansk Folkepartis partiledare Kristian Thulesen Dahl vill avgå efter att partiet fått ett katastrofresultat i tisdagens danska kommunalval, rapporterar Jyllandsposten.

Gilla artikeln på Facebook

Dansk Folkeparti, DF, har nästan utraderats som politisk maktfaktor i Danmark. Sedan partiet var stödparti åt den tidigare borgerliga regeringen har opinionsstödet rasat.

I kommunvalet på tisdagen fick DF endast 4,1 procent av rösterna.

Partiet Nya Borgerliga, ett högerparti som utmanar DF med en stramare invandringspolitik, landade samtidigt på 3,6 procent. Det är en jätteökning jämfört med de 0,9 procent som uppstickarpartiet fick i det förra valet.

Från att ha vunnit 223 mandat i det senaste kommunvalet får DF nu nöja sig med 91 mandat. Över 40 kommunala representanter har redan hoppat av partiet de senaste åren, skriver Jyllandsposten, varav flera gått över till Nya Borgerliga.

Pernille Vermund, partiledare för Nya Borgerliga, konstaterar att raset i opinionen för DF beror på att väljarna är missnöjda med att partiet inte drev igenom en stramare invandringspolitik under tiden som stödparti åt den tidigare borgerliga regeringen.

DF:s partiledare Kristian Thulesen Dahl meddelade på onsdagen att han inte kommer att ställa upp till omval som ordförande för partiet. Han uppmanar partiledningen att hålla en extrainkallad landsdag och välja en ny partiledare, skriver Jyllandsposten.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0