Klara Hradilova Selin.

Brå-profil åter i blåsväder för falska siffror om sexualbrott

Publicerad 6 augusti 2016 kl 19.18
Av Mattias Albinsson

Media. Brås utredare Klara Hradilova Selin är återigen i blåsväder efter att hon hävdat att de flesta sexualbrottslingar är bekanta med den kvinna de förgriper sig på, ett påstående som inte stämmer med Brås egen statistik.

Gilla artikeln på Facebook

– Överfallsvåldtäkter är väldigt mediala vilket ger en skev bild. Det vanligaste är sexualbrott som begås i hemmet av en person man känner.

Det hävdade Brås utredare Klara Hradilova Selin i en intervju med vänstertidningen Metro tidigare i år. Artikeln skrevs för att lugna ned kvinnor efter att händelserna i Köln vid nyår blivit kända då tusentals asylsökare gick till attack mot och våldtog och sexofredade tyska kvinnor.

Men det Hradilova Selin säger till Metro stämmer inte med vad Brottsförebyggande rådet (Brå) själva skriver om sexualbrott på sin hemsida utifrån vad som kommit fram i Nationella Trygghetsundersökningen (NTU):

"I 63 procent av fallen har gärnings­personen varit helt okänd för den som utsattes, i 25 procent av fallen en bekant och i 11 procent av fallen en närstående", står att läsa där.

För färre än en av nio kvinnor som utsätts för våldtäkter eller andra sexuella övergrepp är gärningsmannen någon som står henne nära. I nästan två av tre fall är han istället en helt okänd människa.

Inte heller påståendet om att de flesta sexualbrott inträffar i hemmet är sant, om man ska tro på Brå.

"Drygt hälften av sexualbrotten (53 %) har inträffat på allmän plats, och ungefär vart femte (18 %) har inträffat på arbetsplatsen eller i skolan. Ungefär lika många har inträffat i bostaden och eller på en annan plats (15 respektive 14 %)", konstateras i rapporten som bygger på 12.400 telefonintervjuer.

Att Hradilova Selins uttalanden i media inte stämmer med Brås egna rapporter är något som under dagen uppmärksammats av de båda twittrarna Katarina Widström och Mattias Lindberg.

– Jag läste Mattias Lindberg, det var han som började skriva om det där och utifrån vad han hade skrivit gjorde jag skärmdumpar, berättar Widström för Fria Tider.

När Fria Tider ringer upp Klara Hradilova Selin för att fråga henne varför hennes uttalanden i media inte stämmer med Brås egen statistik säger hon att hon är på semester och inte vill svara på frågor.

– Jag är utomlands på semester. Jag vill ha semester. Tack! Hej då! säger hon och lägger på luren.

Efter att Fria Tider i fredags uppmärksammat att Hradilova Selin och ytterligare minst en anställd på Brå skryter i sociala medier över att de plankar i tunnelbanan tycks poliser nu överväga att hoppa av myndighetens studier i protest. En av dem är Nikolina Bucht som arbetar som polis i västra Stockholms förorter.


Nyheter från förstasidan

Säpo vill förbjuda "terrorpropaganda"

Svårt att förena yttrandefrihet och invandring. Därför föreslår Säkerhetspolisen långtgående begränsningar – av yttrandefriheten.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Mer från Media

Studie: SR och SVT fulvinklar åt vänster

Framförallt vinklas invandring och SD.. "I de fall där SVT eller SR fälls i politiska ämnen lutar vinklingen nästan alltid åt det vänsterliberala hållet."0 

Högermänniskor har lägre förtroende för nyhetsmedier

Bland liberaler och vänsteranhängare är förtroendet 88 procent, bland SD:are 51 procent. "Förtroendet för medier sjunker ju längre ut på högerkanten som man har sina partisympatier."0 

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0