Coronapatienter intensivvårdas på sjukhus i Italien.

Varannan coronasjuk som vårdas i respirator dör

Publicerad 7 april 2020 kl 13.00

Hälsa. I Storbritannien dör ganska precis hälften av de coronasjuka som vårdas i respirator. Upp till 49 års ålder avlider dock bara var fjärde. Även bland de som är över 70 år överlever mer än 30 procent, om de får tillgång till en respirator. De verkliga dödssiffrorna kan dock vara högre.

Gilla artikeln på Facebook

© ICNARC

Utdrag ur rapporten från ICNARC. (Klicka för större bild.)

ICNARC, "Intensive Care National Audit and Research Centre" i Storbritannien presenterar varje vecka en rapport över hur det går för coronapatienterna i landet. Den senaste är från i helgen.

Där framgår att dödligheten i covid-19 är betydligt högre än för de som vårdas i respirator för att de fått en viral lunginflammation på grund av andra virustyper.

Det visar sig att dödligheten överlag för alla som vårdas i respirator på grund av corona är ungefär 50 procent. I den yngsta redovisade gruppen, 16-49 år, är dödligheten "bara" 23,6 procent. I åldersgruppen 50-69 år är dödligheten 45,8 procent och av de som 70 och äldre så avlider 68,1 procent.

Utgår man ifrån att dödligheten i olika åldersgrupper bland respiratorvårdade coronapatienter i Sverige kommer att bli samma som den i Storbritannien så ser alltså människor som är äldre än 70 år ut att ha drygt 30 procents chans att överleva så länge respiratorerna räcker även till de äldsta.

ICNARC fokuserar i sin rapport bara på de patienter som avslutat sin intensivvårdsbehandling, antingen genom att dö eller genom att tillfriskna.

Rapportförfattarna varnar därför för att siffrorna kan vara något snedvridna. De som avslutar sin intensivvårdsbehandling snabbt dyker snabbt upp i statistiken medan de som vårdas i respirator en längre tid ännu inte fått sin behandling avslutad och syns därför inte i statistiken.

Förmodligen kommer detta leda till att den uppmätta dödligheten i alla åldersgrupper bland de som coronavårdas i respirator går upp över tid.

Bild:

© ICNARC

Döda uppdelade på olika grupper.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Hälsa

Skolungdomar äter onyttigare hemma

Studier från Livsmedelsverket.. "Oroande eftersom ungas matvanor har så stor betydelse för deras framtida hälsa."0 

Diabetiker hårt drabbade av covid-19

En genomsnittlig diabetiker har 6 gånger förhöjd risk att behöva intensivvård.. Samtidigt är det oklart i vilken mån högt blodtryck bör räknas som en riskfaktor.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus