Researchgruppen & våldet

"Vi är Sveriges Stasi"

Publicerad 18 december 2013 kl 17.36

Inrikes.Expressens chefredaktör Thomas Mattsson hävdar bestämt att hans tidning inte ägnar sig åt åsiktsregistrering eller annan Stasiliknande verksamhet. Men på Twitter skryter tidningens samarbetspartners i Researchgruppen öppet om sin "övervakning av oliktänkande" och jämför sig själva med den östtyska säkerhetstjänsten.

Gilla artikeln på Facebook

Att Expressen har kartlagt över 6 000 svenskars åsikter i samarbete med det kriminella vänsternätverket Researchgruppen har väckt häftig kritik från många håll.

I ett blogginlägg förra veckan förnekade Mattsson de frekvent förekommande anklagelserna om att hans tidning begagnat sig av "Stasimetoder" och upprättat ett "åsiktsregister".

"Varför skulle en nyhetsredaktion intressera sig för enskilda medborgares politiska hemvist?", frågade sig Mattsson.

Men Mattssons samarbetspartners i Researchgruppen, där merparten av frontfigurerna har en bakgrund i det vänsterextrema terrornätverket AFA och är dömda för allvarliga våldsbrott, skryter öppet om att de övervakar oliktänkande.

"Ni som överklagar böneutropen till förvaltningsrätten. Tack för att ni skriver med personnummer", twittrade Researchgruppen den 20 maj i år.

När en användare på Twitter frågade vad de menade med det blev svaret: "Tänker att det är rätt uppenbart att jag skryter om vår övervakning av oliktänkande".

Och medan Mattsson förnekar att Expressen begagnat sig av "Stasimetoder", drar Researchgruppens medlemmar frekventa paralleller mellan det arbete de utför åt Expressen och den fruktade östtyska säkerhetstjänstens åsiktsregistrering.

"We're not stasi-level yet, but we're getting there", twittrade Researchgruppen den 25 maj i år.

"Vi är Sveriges Stasi. Lite fetare", skrev den ena av Researchgruppens två frontfigurer, AFA-veteranen Mathias Wåg, en dryg vecka senare.

Den 11 oktober utannonserade Researchgruppen att de just blivit klara med sitt ”gräv” åt Expressen efter att ha arbetat med det i åtta månader.

"Stasichampagnen öppnad!", twittrade Wåg som svar på Researchgruppens meddelande.

"A Stasi gotta do what a Stasi gotta do...(to make a living)", skrev Wåg på Twitter några dagar senare.

Thomas Mattsson försvarade i radioprogrammet Medierna förra veckan sitt beslut att anlita kriminellt belastade vänsterextremister för att identifiera och registrera över 6 000 personer som skrivit kommentarer i Disqus.

– Jag har inga problem med att de här människorna tar avstånd från dem som är rasister, sade han när han fick frågor om Researchgruppens brottslighet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Polisen drog pistol när invandrare attackerade dansk politiker

Maskerade män stormade mot Rasmus Paludan. "Första gången i dansk historia polisen drar skjutvapen för att skydda en politiker."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0