Inbördeskriget i Syrien och Irak

Boende i Aleppo: Nusrafronten och Vita hjälmarna tog mitt hus

Publicerad 9 maj 2017 kl 11.29
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den i västvärlden hyllade rebell­organisationen Vita hjälmarna i Syrien anklagas för samarbete med den ökända islamistiska terror­gruppen Nusra­fronten, numera känd som Jabhat Fateh al-Sham.

Gilla artikeln på Facebook

© Vanessa Beeley

Vanessa Beeley.

En boende i Aleppo i Syrien berättar i en video som den brittiska oberoende researchern, skribenten och fotografen Vanessa Beeley laddat upp på Youtube om hur den Al-Qaida-anknutna terrorgruppen tog över hans hus under faste­månaden ramadan i juli 2012.

– De tog allt. Jag hade en affär och ett lager här, de tog allt! säger mannen i videon utan att nämnas vid namn.

Under åren som staden var under de västunder­stödda rebellernas kontroll kom hans ockuperade hus att förvandlas till ett centrum för Vita hjälmarna.

– I början stod deras [Vita hjälmarnas] bilar här och de höll till i samma byggnad som Nusrafronten, säger mannen i videon.

Höll de till i samma byggnad som Nusrafronten?
– Ja, samma byggnad.

Den syriske mannen berättar även att människor hölls fångna och torterades i huset.

Vita hjälmarna fick förra året Right Livelihood Award för sina insatser där de bland annat ryckt ut och räddat civila som begravts under raserade hus. Priset brukar benämnas som ett alternativt Nobelpris. De var även en av favoriterna till att vinna Nobels fredspris, ett pris som istället gick till Colombias president Juan Manuel Santos.

Hjälp­organisationen, även kända som Syriska civil­försvaret och som inte ska förväxlas med regeringens ICDO-anslutna Syriska civil­försvars­styrkorna, har tagit emot motsvarande hundratals miljoner kronor i bidrag de senaste åren. De främsta bistånds­givarna är regeringarna i USA och Storbritannien. Även Tyskland, Nederländerna, Nya Zeeland och Danmark har skänkt betydande summor pengar till organisationen.

Kritiken mot organisationen och dess kopplingar till islamistisk terrorism har kanske inte minst kommit från vänsterhåll. I augusti förra året skrev kommunistiska Proletären i en artikel att det är "tydligt att det finns band mellan De vita hjälmarna och de al-Qaida­extremister som styr området" syftande på rebell­kontrollerade norra Syrien. Vita hjälmarna har även kritiserats av bland annat Ron Paul Institute, en libertariansk tankesmedja grundad av den amerikanske högerpolitikern Ron Paul.

Den negativa rapporteringen om Vita hjälmarna har av liberala medier avfärdats som rysk propaganda och Beeley har, tillsammans med den kanadensiska journalisten Eva Bartlett som också skrivit kritiska artiklar om Vita hjälmarna, indirekt och direkt anklagats för att sprida falska påståenden. Bland annat av brittiska Channel 4 samt faktagranskaren Snopes. Beeley arbetar på frilans­basis för främst 21st Century Wire men har även publicerats av Mint Press, en amerikansk nyhetssajt på vänsterkanten.

I december i fjol återerövrades Aleppo av den syriska armén.

Artikeln är rättad.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.