Ädelmetallerna

Ädelmetallhandlare vägrar sälja sitt silver

Publicerad 1 februari 2021 kl 00.01

Ekonomi. USA:s största återförsäljare av fysiskt silver till konsumenter, Apmex, stoppar försäljningen av silverprodukter sedan Wallstreetbets börjat diskutera att storköpa ädelmetallen. När handeln med silverkontrakt öppnade vid midnatt svensk tid steg priset direkt med över fem procent.

Dela artikeln

På Comex, den ledande marknadsplatsen för terminskontrakt för silver, steg terminspriset med 5,5 procent direkt efter öppning sedan småspararna på Wallstreetbets postat flera populära inlägg om att gå in i silvermarknaden.

Priset på silvergruvbolag och andra silvertillgångar steg redan i slutet av förra veckan efter att silver­diskussionerna på forumet började ta fart, rapporterar BNN Bloomberg.

Silverpriset sätts liksom guldpriset i huvudsak utifrån priset på de kraftigt hävstångsförsedda derivatkontrakten. Detta har under lång tid gjort det möjligt att hålla nere priset på de båda ädelmetallerna eftersom själva metallen nästan aldrig behöver levereras vid regleringen av derivatkontrakt, samtidigt som den fysiska handeln fortsätter att acceptera derivatpriset som ett "spotpris" som sätter priset vid försäljning av riktigt guld och silver.

Amerikanska storbanker såsom JP Morgan har satt i system att inta stora blanknings­positioner i silver och guld och skulle potentiellt hotas av konkurs om metallen skenade i pris på samma sätt som GameStop-aktien gjorde i förra veckan.

Det är dock inte ovanligt att jättebankerna blankar ädelmetaller, i synnerhet när världsläget tyder på att blankning borde vara dåligt och allmänheten intar motsatt position. Eftersom priset på derivatkontrakten alltmer kommit att styra priset på den underliggande metallen och inte i lika hög utsträckning tvärtom, räcker det oftast med att bankerna blankar än mer för att priset ska sjunka när situationen börjar bli obekväm.

Hittills har detta fungerat, och i nuläget sitter amerikanska storbanker på 122.000 blankade derivatkontrakt som förpliktar dem att leverera 5.000 troyuns silver per kontrakt, enligt det amerikanska insynsregistret för derivathandeln. Men om tiotusentals småsparare köper in sig och kräver fysisk leverans skulle en "short squeeze" av ädelmetallhandeln på Comex hota både de blankande storbankerna och marknadsplatsen som sådan, eftersom silver till skillnad från aktier blankas utan att blankaren måste låna in den blankade tillgången först.

Den tidigare Fed-chefen Alan Greenspan har dock uppgett att centralbanker "står redo" att låna ut guld till storbankerna om priset skulle drivas upp av någon aktör. Vid coronautbrottet fick Comex slut på guld i USA och tvingades leverera guld från Storbritannien med lång tidsfördröjning. Guldet kom från lager hos Londons guldhandelsorganisation LBMA, där bland annat Bank of England, som förvarar merparten av den svenska guldreserven, är en huvudaktör.

Om derivatmarknaden på Comex kollapsar skulle ädelmetallhandeln i världen sakna ett fungerande instrument för prismanipulation, vilket skulle få till följd att priserna på guld och silver ökar ytterligare, vilket i sin tur skulle förvärra situationen än mer för JP Morgan och andra blankare, som är skyldiga att leverera fysiskt silver när terminskontrakten går ut.


Nyheter från förstasidan

Tyska KD ger upp invandringen

Skrotar Angela Merkels "välkomstkultur". Men i praktiken kommer partiet ändå att kontrolleras av vänstern.0 

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.