Ambulansfackets ordförande talade ut om hot mot personalen – portas från mässa med regeringen

Publicerad 31 mars 2017 kl 17.24
Av Mattias Albinsson

Politik. Ordföranden för Alarm Ambulans­förbundet, Sveriges enda fackförbund för ambulans­personal, får inte delta på en mässa med regeringen nästa månad. Anledningen är att han talat ut om problemen i förorterna.

Gilla artikeln på Facebook

25 och 26 april anordnas "Ambulans 2017" på Scandic Infra City i Upplands Väsby utanför Stockholm. Riksföreningen för Ambulans­sjuksköterskor står som arrangör, inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer hålla invignings­tal och hälsominister Gabriel Wikström (S) ska debattera ambulanssjukvård med Cecilia Widegren (M).

Gordon Grattidge är ordförande för Alarm Ambulans­förbundet som har cirka 1 850 medlemmar. Han är därför en given deltagare på en mässa om ambulans­sjukvård och hade även bjudits in för att delta i en paneldebatt om ambulans­personalens säkerhet.

Men inbjudan har nu dragits tillbaka. Anledningen är att Grattidge förra månaden lät sig intervjuas av Svenska Dagbladets journalist och kolumnist Paulina Neuding. I intervjun pratar han ut om det växande hot som svensk ambulans­personal ställs inför i förorterna.

– I de här områdena vi pratar om, no go zones, där är en övervägande delen av invånarna och grupperingarna av utländsk härkomst. Områdena blir fler och fler och spridningen blir större och större, säger han bland annat.

Han försvarar ordvalet "no go zone" med att det är vad det i praktiken handlar om för ambulans­personalen.

– Jag vet att det är lite känsligt och lite kontroversiellt, men för oss är det verkligen no go för vi har direktivet att inte gå in i farliga situationer, säger han.

Efter att videointervjun spridits av bland annat nyhetssajten Avpixlat har Janne Kautto, ordföranden för Riksföreningen för Ambulans­sjuksköterskor, dragit tillbaka Grattidges inbjudan att få delta på Ambulans 2017. Bland annat anklagas fack­ordföranden för att bryta mot värde­grunden med hänvisning till Avpixlats hemsida.

"Sjuksköterske­förbundets hänvisning till Avpixlat är antingen illvillig eller djupt okunnig. Intervjun har gjorts av mig för Det Goda Samhället och sedan länkats vidare på mängder av sidor på Internet", skriver Paulina Neuding i en kommentar.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare