Ambulansfackets ordförande talade ut om hot mot personalen – portas från mässa med regeringen

Publicerad 31 mars 2017 kl 17.24
Av Mattias Albinsson

Politik. Ordföranden för Alarm Ambulans­förbundet, Sveriges enda fackförbund för ambulans­personal, får inte delta på en mässa med regeringen nästa månad. Anledningen är att han talat ut om problemen i förorterna.

Gilla artikeln på Facebook

25 och 26 april anordnas "Ambulans 2017" på Scandic Infra City i Upplands Väsby utanför Stockholm. Riksföreningen för Ambulans­sjuksköterskor står som arrangör, inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer hålla invignings­tal och hälsominister Gabriel Wikström (S) ska debattera ambulanssjukvård med Cecilia Widegren (M).

Gordon Grattidge är ordförande för Alarm Ambulans­förbundet som har cirka 1 850 medlemmar. Han är därför en given deltagare på en mässa om ambulans­sjukvård och hade även bjudits in för att delta i en paneldebatt om ambulans­personalens säkerhet.

Men inbjudan har nu dragits tillbaka. Anledningen är att Grattidge förra månaden lät sig intervjuas av Svenska Dagbladets journalist och kolumnist Paulina Neuding. I intervjun pratar han ut om det växande hot som svensk ambulans­personal ställs inför i förorterna.

– I de här områdena vi pratar om, no go zones, där är en övervägande delen av invånarna och grupperingarna av utländsk härkomst. Områdena blir fler och fler och spridningen blir större och större, säger han bland annat.

Han försvarar ordvalet "no go zone" med att det är vad det i praktiken handlar om för ambulans­personalen.

– Jag vet att det är lite känsligt och lite kontroversiellt, men för oss är det verkligen no go för vi har direktivet att inte gå in i farliga situationer, säger han.

Efter att videointervjun spridits av bland annat nyhetssajten Avpixlat har Janne Kautto, ordföranden för Riksföreningen för Ambulans­sjuksköterskor, dragit tillbaka Grattidges inbjudan att få delta på Ambulans 2017. Bland annat anklagas fack­ordföranden för att bryta mot värde­grunden med hänvisning till Avpixlats hemsida.

"Sjuksköterske­förbundets hänvisning till Avpixlat är antingen illvillig eller djupt okunnig. Intervjun har gjorts av mig för Det Goda Samhället och sedan länkats vidare på mängder av sidor på Internet", skriver Paulina Neuding i en kommentar.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Turkiet släpper fram ny flyktingvåg mot Europa

Nytt besked efter eskalerande strider i Syrien. Kommer inte längre stoppa syriska flyktingar från att nå Europa.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Politik

SD-topp tonar ned demografins betydelse

Inte så viktigt Sverige befolkas av svenskar, enligt Mattias Karlsson.. I het ordstrid om huruvida vårt lands invånare ska bestå av svenskar eller av indier, araber och andra folkslag från tredje världen.0 Plus

30 år sedan "Luciabeslutet" stoppade asylinvandringen

Så gick det till när sossarna fick nog.. Carl Bildt öppnade sedan portarna igen – bland det första han gjorde.0 Plus

Somaliska S-politikerns rasistbluff avslöjad – erkänner: "Jag ljög"

Påstod sig ha blivit utsatt för "rasism" i taxi.. Rövarhistorien fick flera tusen "gilla" av politiskt korrekta på Twitter.0 Plus

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0