Inbördeskriget i Syrien och Irak
Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

Anfall mot Syrien kan komma när som helst – men enligt Sverige är det inte ens säkert att kemiska vapen använts

Publicerad 13 april 2018 kl 14.02

Utrikes. USA, Frankrike och Storbritannien slår på krigstrummorna för ett militärt anfall mot Syrien. Men nu säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) att man ännu inte helt säkert vet om kemiska vapen ens har använts.

Gilla artikeln på Facebook

Var det verkligen en attack med kemiska vapen som inträffade i Douma i Syrien förra lördagen? Svaret på den frågan varierar beroende på vem man frågar.

Frankrikes president Emmanuel Macron har påstått att det finns bevis mot regimen och president Bashar al-Assad. Dock har han inte presenterat några sådana.

En talesperson för Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att det är "högst troligt" att Assad ligger bakom attacken.

USA:s försvarsminister James Mattis har sagt att han "tror" att det har skett en attack i Douma, men att man ännu håller på att "leta efter de verkliga bevisen"

Talespersonen för ryska UD, Maria Zacharova, kallar dock anklagelserna för "uppdiktade" och menar att ryska soldater som undersökt platsen där den påstådda attacken ska ha ägt rum inte kunnat finna några bevis som styrker påståendena.

När SR Ekot på fredagseftermiddagen frågar Sveriges utrikesminister Margot Wallström om man kan vara säker på att det var kemiska vapen som användes i Syrien, svarar hon:

– Nej, det arbetet behöver också göras, och nu är ju OPCW (Organisationen för förbud mot kemiska vapen, vår anm.) på plats för att konstatera vad var det för slags vapen som användes och förhoppningsvis också kunna konstatera alla fakta kring den här attacken.

Margot Wallström hoppas på en diplomatisk lösning, och förstår inte hur ett folkrättsbrott ska kunna lösas med ett annat. Sverige har föreslagit att en så kallad nedrustningsgrupp ska skickas till Syrien för att avveckla "alla" kemiska vapen. Samtidigt säger hon att det kan vara för sent med en fredlig lösning. Hon tror rentav att det kan bli svårt att stoppa ett militärt anfall, som Storbritannien och USA har öppnat för.

Enligt Ekots källor ska det i FN på torsdagen ha sagts att en militär attack kan komma inom bara ett antal timmar. Det ska också ha diskuterats att det kommer bli ett "medelstort angrepp" där kryssningsrobotar skjuts mot syriska mål "under en längre tid".

Detta tror Wallström kan vara farligt och leda till en dominoeffekt där flera aktörer med en "agenda" i området blandar sig i konflikten.

Under fredagseftermiddagen hålls ett nytt möte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera frågan om Syrien.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0