Fallet Julian Assange

Assange "kommer inte förlåta" Sverige

Publicerad 19 maj 2017 kl 15.41

Utrikes. Under fredagen meddelade åklagarmyndigheten i Sverige att förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange läggs ned. Beslutet kommer nästan sju år efter att han först anhölls misstänkt för sexbrott mot två svenska feminister. Men Julian Assange kommer varken glömma eller förlåta, skriver han i ett uttalande på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

"Häktad i 7 år utan åtal medan mina barn växt upp och mitt namn förtalats. Jag förlåter inte och jag glömmer inte", skriver Julian Assange på fredagseftermiddagen.

Under fredagen har ett stort mediauppbåd samlats utanför Ecuadors ambassad i London i väntan på att Julian Assange ska hålla ett tal. Men än så länge har Wikileaksgrundaren inte visat sig.

Assange har suttit inlåst på ambassaden i fem år, en tillvaro som har försämrat hans fysiska hälsa. Han har bland annat haft smärtor i höger axel och en sprucken tand. Samtidigt har det varit svårt att få dit en läkare.

Trots att Sverige lägger ned utredningen mot Julian Assange har Londonpolisen hotat att gripa honom om han försöker lämna ambassaden.

Men enligt hans svenska advokat Per E Samuelson har brittisk polis "hotat och skramlat" med detta ganska länge. Samuelson tror att Assange ändå snart kommer ta sig ut i det fria.

– Det kommer att lösa sig ganska snabbt, Julian Assange kommer på sikt att kunna lämna ambassaden, säger han till DN.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0