Fallet Julian Assange

Assange "kommer inte förlåta" Sverige

Publicerad 19 maj 2017 kl 15.41

Utrikes. Under fredagen meddelade åklagarmyndigheten i Sverige att förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange läggs ned. Beslutet kommer nästan sju år efter att han först anhölls misstänkt för sexbrott mot två svenska feminister. Men Julian Assange kommer varken glömma eller förlåta, skriver han i ett uttalande på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

"Häktad i 7 år utan åtal medan mina barn växt upp och mitt namn förtalats. Jag förlåter inte och jag glömmer inte", skriver Julian Assange på fredagseftermiddagen.

Under fredagen har ett stort mediauppbåd samlats utanför Ecuadors ambassad i London i väntan på att Julian Assange ska hålla ett tal. Men än så länge har Wikileaksgrundaren inte visat sig.

Assange har suttit inlåst på ambassaden i fem år, en tillvaro som har försämrat hans fysiska hälsa. Han har bland annat haft smärtor i höger axel och en sprucken tand. Samtidigt har det varit svårt att få dit en läkare.

Trots att Sverige lägger ned utredningen mot Julian Assange har Londonpolisen hotat att gripa honom om han försöker lämna ambassaden.

Men enligt hans svenska advokat Per E Samuelson har brittisk polis "hotat och skramlat" med detta ganska länge. Samuelson tror att Assange ändå snart kommer ta sig ut i det fria.

– Det kommer att lösa sig ganska snabbt, Julian Assange kommer på sikt att kunna lämna ambassaden, säger han till DN.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0