Enligt den statliga televisionen var det samma problem, ett fel med hjullagret på höger sida av framaxeln, som gjorde att bussen underkändes vid båda tillfällena i höstas. Under kvällen har det dessutom framkommit uppgifter om att bussbolaget Bergkvarabuss fick larmrapporter om att det var något fel med bussen så sent som dagen innan dödsolyckan.
Den underkända bussen godkändes till slut av bussbolagets egen serviceverkstad Mekka Traffic, som även är namnet på det moderbolag som äger Bergkvarabuss. Mekka Traffic granskades så sent som för några veckor sedan av Sydsvenskan. Tio mekaniker som arbetar för bolaget intervjuades anonymt av tidningen och vittnade om hur det fuskas med fordonens trafiksäkerhet, bland annat genom att låta bussar köra med bristfälliga bromsar.
– Jag skulle tippa att en tredjedel av bussarna inte är säkra. Att ha dem ute i trafik är katastrof, sade en av mekanikerna till tidningen.
Enligt tidningen sköts reparationer och underhåll av bussarna av inhyrda rumäner varav många tvingas bo i ett stall.
Avslöjandena ledde till att Region Skåne, som upphandlar kollektivtrafik från Bergkvarabuss, begärde omedelbar revision av bussbolaget. Vänsterpartiet krävde att Skånetrafiken skulle gå ett steg längre och bryta samarbetet.
Bergkvarabuss bemötte i samband med Sydsvenskans avslöjanden flera av anklagelserna på sin hemsida. Bemötandet har nu tagits bort men kan fortfarande läsas i Googles cache.
"Vi beklagar att Sydsvenskan har valt att återge en förvrängd bild av vårt företag. Säkerheten är en av företagets hjärtefrågor och absolut grundläggande för vår verksamhet", skrev företaget bland annat i sitt bemötande.
Så sent som i tisdags förra veckan rapporterade Upphandling 24 att ett flertal kommuner och andra offentliga aktörer valt att skjuta upp att teckna avtal med Bergkvarabuss på grund av larmen om osäkra bussar. Lunds universitet och Campus Helsingborg, Malmö högskola samt Hässleholms kommun var några av dem som skjutit upp kontraktsskrivandet med bussbolaget.
De tre som omkom i gårdagens bussolycka uppges alla ha varit skolungdomar från Marks kommun i Västergötland. För ytterligare en av dem, en 14-årig flicka, är tillståndet livshotande. Hon vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
"De tre ungdomar som omkom i den svåra bussolyckan i söndags har nu identifierats och deras anhöriga är underrättade", skriver kommunen på sin hemsida och tillägger: "Våra tankar går till de anhöriga och vi vädjar till media att låta de anhöriga sörja ifred."
Flera parallella utredningar genomförs just nu, bland annat av polisen och Trafikverket, för att klarlägga vad som vållade gårdagens svåra olycka. Än så länge har ingen delgivits misstanke om brott.