Gruppvåldtäkten i Visby
Camilla Sandelius deltog i en demonstration med ett hundratal deltagare förra onsdagen.

Camilla, 26, startade medborgargarde på Gotland – nu mordhotas hon efter hätskt mediedrev

Publicerad 14 oktober 2016 kl 13.26
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Camilla är initiativ­tagare till ett medborgar­garde och den demonstration som förra onsdagen tågade till ett asylboende i Visby. En "rasistisk mobb" som "hetsar mot advokater, poliser och journalister", påstår lokaltidningens ledarskribent. Sedan dess har hon tagit emot otrevliga meddelanden.
– Jag har blivit hotad till livet, säger Camilla.

Gilla artikeln på Facebook

Camilla Sandelius är 26 år, infödd Visbybo och pratar med typisk gotländsk dialekt. Hon är inte politiskt aktiv, även om hon för några år sedan var engagerad i Sverige­demokraternas ungdoms­förbund (SDU) på Gotland. Däremot är hon oroad över utvecklingen på ön och tog i början av året initiativ till Facebook­gruppen "Medborgargarde Gotland". Gruppen har nu 800 medlemmar, men är endast synlig för dem som är medlem i den.

– Det har hänt så mycket på ön den senaste tiden. Vi behövde ett garde som kunde följa med kvinnor hem från krogen, berättar Camilla för Fria Tider.

– Det är vanliga mammor och pappor, bröder och systrar och så vidare. Det är en grann­samverkan, säger hon om gardet.

Sedan dess patrullerar medborgar­gardet ibland i Visby. Ofta är de några stycken män och kvinnor, ibland uppemot ett tiotal, berättar Camilla.

I onsdags förra veckan släpptes de fem män på fri fot som misstänks ha grupp­våldtagit en kvinna i Visby för snart två veckor sedan. På bara några timmar samlades ett hundratal deltagare till en demonstration. Tillsammans tågade de till den utpekade brotts­platsen, ett hus i Visby som numera används som boende åt asylsökare.

Stämplades som rasist
Plötsligt hamnade Camilla i mediefokus. Den lokala nyhets­sajten Hela Gotland samt statliga Sveriges Radios lokala station P4 Gotland skrev artiklar och gjorde nyhets­inslag i hätskt tonläge där anklagelserna haglade över medborgar­gardet. Inte någon av de båda medie­aktörerna lät Camilla bemöta påståendena.

– Vi backade upp den här kvinnan som blev gruppvåldtagen och då stämplades vi som rasister eftersom förövarna är asylsökare. Det är som vanligt. Det är den vanliga visan. Det är så det är, säger Camilla uppgivet.

"En rasistisk mobb kallar sig medborgar­garde och hetsar mot advokater, poliser och journalister", skriver exempelvis Eva Bofride som är ledarskribent på Gotlands tidningar och Hela Gotland. "Här finns så mycket hat och bara en promille av engage­manget berör själva brottet och brottsoffret, det över allt dominerande är hatet och rasismen", fortsätter hon i ilsket tonläge.

De allvarliga anklagelserna chockar Camilla och hon säger att hon eller medborgar­gardet aldrig sysslat med något sådant.

– Absolut inte. Aldrig! säger hon om påståendet om att ha hetsat myndighets­personer.

– Hela Gotland har hängt ut oss som rasister utan några som helst belägg för det. Det är ren lögn!

Hotas till livet
Efter Hela Gotlands skriverier har Camilla börjat få otrevliga och hotfulla meddelanden, bland annat via Facebook.

– Jag har blivit hotad till livet, säger hon och fortsätter:

– Det är på grund av att de här tidningarna har hängt ut gardet som rasistiskt.

När Fria Tider ringer upp Eva Bofride för ett bemötande lyckas vi inte få tag på henne. Istället svarar hon via mejl.

"Jag avstår att medverka i Fria Tider och hänvisar till mina ledare, alla de troll­tolkningar som sprids i olika kanaler får de som sprider dem tala för", skriver hon i mejlet.

I den mejl­konversation som därefter utspelar sig nekar hon till att ha "medverkat till något mordhot på Camilla" och kräver belägg för kopplingarna mellan hennes artiklar och hoten.

När Fria Tider frågar henne om hon har några belägg för sina anklagelser om att Camillas medborgar­garde "hetsar mot advokater, poliser och journalister" vill hon inte svara på frågan.

Flyktingbarn trakasserar
I Visby har två medialt uppmärk­sammade våldtäkter inträffat under sommaren, utöver grupp­våldtäkten i början av månaden. I båda fallen var gärnings­männen invandrare.

Två män fast för olika våldtäkter i Visby

Och enligt Camilla har de så kallade ensam­kommande flykting­barn som Gotland tagit emot senaste året kommit att bli en plåga för Visbys kvinnor.

– Kvinnor känner sig trakasserade av de här utländska männen, eller ensamkommande barnen, som härjar fritt på stan, säger hon.

Hon berättar också att hon själv utsatts för att gängen ropar efter henne när hon är på stan.

– Man tar inte vägen förbi McDonald's när man slutar sent på kvällen, det gör man inte. Det känns väldigt hotfullt att gå förbi där, berättar hon.

Trots skriverierna i lokaltidningen och inslagen i radio säger Camilla att de får stort stöd från de boende i Visby.

– Det är jättemånga runt omkring som stöttar oss, säger hon.

Artikeln är rättad. Eva Bofride skriver i ett nytt mejl att hon inte undvikit att svara på våra frågor utan att hon "medvetet avstått från att svara". Camilla Sandelius förtydligar att det inte var hon som tog initiativ till onsdagens demonstration.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.