Dyster syn på EU:s framtid

Publicerad 2 september 2015 kl 15.30

Utrikes. En ny undersökning från Ipsos i nio EU-länder om synen på utvecklingen i Europa och EU:s framtida vägval visar att det finns ett stort missnöje med det europeiska projektet.

Dela artikeln

© Pressbild

Klicka för större bild.

I samtliga länder anser en klar majoritet att utvecklingen inom EU är på väg i fel riktning – från Ungern (64 procent) och Tyskland (66 procent) till Frankrike där 85 procent svarar att utvecklingen går åt fel håll. I Sverige svarar 73 procent att utvecklingen inom EU går åt fel håll.

Dessutom är trenden överlag negativ. Jämfört med senaste undersökningen i mars 2014 har andelen som tycker att EU utvecklas i fel riktning ökat i samtliga länder utom Spanien, där optimismen istället ökar.

Färre än hälften av de intervjuade tycker att EU-medlemskapet har haft en positiv påverkan på den egna levnadsstandarden. Trots pessimismen vill en klar majoritet av de intervjuade stanna kvar i unionen, men stödet är svagt för att låta EU få mer att säga till om. Den vanligaste uppfattningen är att landet bör förbli medlem i EU, men att unionen bör få mindre att säga till om än idag. Få vill se en gemensam EU-regering, i synnerhet i Storbritannien där motståndet är särskilt starkt.

Många EU-medborgare är oroliga för att den ekonomiska krisen i Grekland ska spridas till fler länder. Den grekiska regeringen anses ha störst skuld för den ekonomiska krisen i landet, samtidigt finns en utbredd uppfattning att långivarnas krav på Grekland kommer att försämra landets ekonomiska situation ytterligare.

Hela 9 av 10 svenskar anser att den grekiska regeringen är ansvarig för det rådande krisläget i landet. 6 av 10 tycker också att det grekiska folket har ansvar för att den ekonomiska krisen uppstått. Betydligt färre svenskar skyller krisen på långivarna: 3 av 10 anser att IMF och EU-kommissionen är ansvariga, 2 av 10 att Tysklands eller andra EU-länders regeringar har ansvar för krisen.

Alla länder i studien är överens om att den grekiska regeringen är huvudansvarig, men åsikterna går isär när det gäller övriga aktörers ansvar. I Italien och Spanien anser 7 av 10 att Tysklands regering är ansvarig för krisen och i Frankrike anser 7 av 10 att IMF och EU-kommissionen är skyldiga.

Undersökningen omfattar totalt cirka 7.000 intervjuer, varav 500 i Sverige. Mätningen har genomförts i en online-panel i Frankrike, Belgien, Tyskland, Storbritannien, Ungern, Italien, Polen, Spanien och Sverige under perioden 24 juli till 7 augusti 2015.


Nyheter från förstasidan

Fortsatt massinvandring drev EU:s befolkning till ny rekordnivå – trots katastrofala födelsetal

Nya skräcksiffrorna från Eurostat. Politikerna bara fortsätter fylla på – medan ursprungsbefolkningen slutar föda barn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Var otrogen på krogtoalett i Malmö. Sambon misshandlade offret brutalt – och kvinnan falskanmälde honom.0 Plus

Mer från Utrikes

Spanjorer och araber i raskrig: "Leve Franco, era förbannade morer"

Våldsamma upplopp efter brutal attack mot pensionär.. Dådet har fått tusentals spanjorer att organisera sig – och kräva upprättelse.0 

Pedofil dömd till kirurgisk kastrering

Slog till mot sexåring på Madagaskar.. Nu blir mannen av med testiklarna, enligt en dom.0 

Netanyahu: Trump mest Israel-lojale presidenten

"Det vi har nu är något extraordinärt".. Donald Trump betydligt lättare att få att göra som man vill än Obama, Bush och Biden, enligt israeliske premiärministern.0 

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0 

Asatroende får egen gravplats – i ovigd jord. Första gången i modern tid.0