En av fyra: Staten har ansvaret för min ekonomiska situation

Publicerad 5 januari 2020 kl 21.16

Vetenskap. I Sverige anser 25 procent av befolkningen att de själva har ett begränsat ansvar för sin ekonomiska situation vid arbetslöshet eller sjukdom. De anser istället att det största ansvaret ligger hos staten – och siffran är särskilt hög bland unga kvinnor, enligt en mätning.

Gilla artikeln på Facebook

– Fler behöver förstå att de har ett stort eget ansvar. Att blint lita på staten är som att tro på tomten, säger Peter Nylund, analyschef på Bliwa, som beställt undersökningen från Sifo.

Mätningen visar att svenskar tänker olika kring vem som har ansvar för den egna ekonomin vid arbetslöshet eller sjukdom. Cirka hälften av de svarande, 48 procent, uppger att de anser sig ha ett mycket stort eget ansvar för sin ekonomiska situation vid sjukdom eller arbetslöshet. En fjärdedel av de svarande tycker å andra sidan att det egna ansvaret är litet eller begränsat.

Personer som svarar att de anser att det egna ansvaret är begränsat tycker att framför allt staten ska ta ett större ansvar.

– Samtidigt som a-kassan är relativt låg och sjukförsäkringen urholkas lever många kvar med en tro på att staten tar hand om den som hamnar i en svår ekonomisk situation. Så är det inte i dag. Här har hela samhället ett stort gemensamt ansvar att utbilda och informera, säger Peter Nylund i ett pressmeddelande.

Bland kvinnorna är det stora skillnader mellan yngre och äldre. En av tre kvinnor under 30 tycker att någon annan ska ta ansvar för den egna ekonomin vid exempelvis arbetslöshet eller sjukdom. Efter 30 vänder det dock och äldre kvinnor tycker att man har ett stort personligt ansvar.

Undersökningen gjordes för att ta reda på hur den arbetsföra befolkningen mellan 20–70 år ser på sin trygghet. Totalt intervjuade Kantar Sifo 1.500 personer.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Vetenskap

Hitlers okända statyrivariver

Jämförs med "Black lives matter". Statyer och monument i naziockuperade länder förstördes.0 Plus

Så uppstod de svenska stenblocksfälten

Upptäckten unik för de senaste 200 åren.. Glacial uppslitning bakom fenomenet i östra Sverige.0 

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Nasa-sond ska leta vatten på månen. Tillkännager partner på onsdag.0 

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus