Atryamie/CC-BY-NC-SA

Programmeringsspråk för kvinnor ska förstå känsloargument och rata "manlig logik"

Publicerad 28 december 2013 kl 22.05

Samhälle.Genusforskare i USA jobbar med att utveckla ett feministiskt programmeringsspråk som ska kunna förstå känsloargument och irrationella resonemang istället för typiskt "manlig logik".

Gilla artikeln på Facebook

Arbetet med att ta fram en postmodern kompilator leds av feministen och genusforskaren Arielle Schlesinger, som vill befria den tekniska världen från logiska och objektorienterade resonemang. Bakom projektet står det akademiska vänsternätverket HASTAC med över 11 000 forskare och studenter inom humaniora, sociologi och naturvetenskap.

Enligt projektets hemsida arbetar forskarna just nu på att eliminera den patriarkala ordningen där binär logik är en förutsättning för att dataprogram ska kunna fungera. Den nya kompilatorn kommer därför att acceptera villkor som till exempel (p && !p) där variabeln p kan vara både 1 och 0 samtidigt.

En annan fråga som bekymrar forskarna är förekomsten av objektorienterad programmering, som är ett sätt att strukturera programkod som används vid utvecklingen av många moderna mjukvaror. Feministerna menar att objektorientering för tankarna till objektifiering av kvinnor och vill därför ersätta metoden med någonting nytt.

–– Jag upptäckte att objektorienterad programmering reifierar normativ subjekt-objektteori. Det fick mig att fundera över hur ett feministiskt programmeringsspråk skulle kunna se ut, ett språk som gjorde det möjligt att problematisera normer, säger forskaren Arielle Schlesinger om projektet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Samhälle

Professor i statsvetenskap: Invandringen kan få Sverige att "vittra sönder"

Tommy Möller oroas inför framtiden.. "I värsta fall undergrävs förutsättningarna för själva demokratin."0 

Förväntad livslängd kommer öka till år 2030. En ny studie har analyserat 35 industrialiserade länder.0 

Ny studie: Fattigdom är en hälsorisk

Leder till tidig död.. Farligare än fetma och alkoholkonsumtion.0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0