Atryamie/CC-BY-NC-SA

Programmeringsspråk för kvinnor ska förstå känsloargument och rata "manlig logik"

Publicerad 28 december 2013 kl 22.05

Samhälle.Genusforskare i USA jobbar med att utveckla ett feministiskt programmeringsspråk som ska kunna förstå känsloargument och irrationella resonemang istället för typiskt "manlig logik".

Gilla artikeln på Facebook

Arbetet med att ta fram en postmodern kompilator leds av feministen och genusforskaren Arielle Schlesinger, som vill befria den tekniska världen från logiska och objektorienterade resonemang. Bakom projektet står det akademiska vänsternätverket HASTAC med över 11 000 forskare och studenter inom humaniora, sociologi och naturvetenskap.

Enligt projektets hemsida arbetar forskarna just nu på att eliminera den patriarkala ordningen där binär logik är en förutsättning för att dataprogram ska kunna fungera. Den nya kompilatorn kommer därför att acceptera villkor som till exempel (p && !p) där variabeln p kan vara både 1 och 0 samtidigt.

En annan fråga som bekymrar forskarna är förekomsten av objektorienterad programmering, som är ett sätt att strukturera programkod som används vid utvecklingen av många moderna mjukvaror. Feministerna menar att objektorientering för tankarna till objektifiering av kvinnor och vill därför ersätta metoden med någonting nytt.

–– Jag upptäckte att objektorienterad programmering reifierar normativ subjekt-objektteori. Det fick mig att fundera över hur ett feministiskt programmeringsspråk skulle kunna se ut, ett språk som gjorde det möjligt att problematisera normer, säger forskaren Arielle Schlesinger om projektet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0