Atryamie/CC-BY-NC-SA

Programmeringsspråk för kvinnor ska förstå känsloargument och rata "manlig logik"

Publicerad 28 december 2013 kl 22.05

Samhälle.Genusforskare i USA jobbar med att utveckla ett feministiskt programmeringsspråk som ska kunna förstå känsloargument och irrationella resonemang istället för typiskt "manlig logik".

Gilla artikeln på Facebook

Arbetet med att ta fram en postmodern kompilator leds av feministen och genusforskaren Arielle Schlesinger, som vill befria den tekniska världen från logiska och objektorienterade resonemang. Bakom projektet står det akademiska vänsternätverket HASTAC med över 11 000 forskare och studenter inom humaniora, sociologi och naturvetenskap.

Enligt projektets hemsida arbetar forskarna just nu på att eliminera den patriarkala ordningen där binär logik är en förutsättning för att dataprogram ska kunna fungera. Den nya kompilatorn kommer därför att acceptera villkor som till exempel (p && !p) där variabeln p kan vara både 1 och 0 samtidigt.

En annan fråga som bekymrar forskarna är förekomsten av objektorienterad programmering, som är ett sätt att strukturera programkod som används vid utvecklingen av många moderna mjukvaror. Feministerna menar att objektorientering för tankarna till objektifiering av kvinnor och vill därför ersätta metoden med någonting nytt.

–– Jag upptäckte att objektorienterad programmering reifierar normativ subjekt-objektteori. Det fick mig att fundera över hur ett feministiskt programmeringsspråk skulle kunna se ut, ett språk som gjorde det möjligt att problematisera normer, säger forskaren Arielle Schlesinger om projektet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Samhälle

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0