Fallet Julian Assange

Google lämnade ut Wikileaksdata till USA

Publicerad 27 januari 2015 kl 16.25

Utrikes. All data som Google lagrat om tre av Wikileaks medarbetare har lämnats vidare till myndigheterna i USA. Det rör sig bland annat om mail och olika typer av metadata som kan användas för att fysiskt spåra personerna, rapporterar Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

De som drabbats är tre redaktörer hos Wikileaks. De informerades själva av Google om vad som hade hänt under julhelgen.

Enligt Kristinn Hrafnsson, som är talesperson för Wikileaks och en av dem vars Google-uppgifter skickats till USA, handlar det om en än så länge okänd amerikansk utredning rörande misstänkt spioneri som involverar flera personer inom organisationen.

– Det här handlar inte bara om email utan också om metadata, informationen om var du befunnit dig en viss tid, när du loggade in. Så de kan följa dina rörelser, säger Hrafnsson till Ekot.

Wikileaks frontfigur Julian Assange är sedan 2010 begärd häktad i Sverige misstänkt för sexbrott mot två svenska feminister. Han gömmer sig sedan flera år tillbaka på Equadors ambassad i London, eftersom han misstänker att de svenska myndigheterna i sin tur kommer att utlämna honom till USA.

Per E Samuelsson, som är en av Assanges svenska advokater, hävdar att de nya uppgifterna visar att Assanges farhågor är korrekta.

– Det är självklart att USA inte driver en förundersökning utan att vilja ha tag på de som dom har som misstänkta, det vill säga Julian Assange och andra medarbetare på Wikileaks, säger Per E Samuelsson till Ekot. 


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0