Fallet Julian Assange

Google lämnade ut Wikileaksdata till USA

Publicerad 27 januari 2015 kl 16.25

Utrikes. All data som Google lagrat om tre av Wikileaks medarbetare har lämnats vidare till myndigheterna i USA. Det rör sig bland annat om mail och olika typer av metadata som kan användas för att fysiskt spåra personerna, rapporterar Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

De som drabbats är tre redaktörer hos Wikileaks. De informerades själva av Google om vad som hade hänt under julhelgen.

Enligt Kristinn Hrafnsson, som är talesperson för Wikileaks och en av dem vars Google-uppgifter skickats till USA, handlar det om en än så länge okänd amerikansk utredning rörande misstänkt spioneri som involverar flera personer inom organisationen.

– Det här handlar inte bara om email utan också om metadata, informationen om var du befunnit dig en viss tid, när du loggade in. Så de kan följa dina rörelser, säger Hrafnsson till Ekot.

Wikileaks frontfigur Julian Assange är sedan 2010 begärd häktad i Sverige misstänkt för sexbrott mot två svenska feminister. Han gömmer sig sedan flera år tillbaka på Equadors ambassad i London, eftersom han misstänker att de svenska myndigheterna i sin tur kommer att utlämna honom till USA.

Per E Samuelsson, som är en av Assanges svenska advokater, hävdar att de nya uppgifterna visar att Assanges farhågor är korrekta.

– Det är självklart att USA inte driver en förundersökning utan att vilja ha tag på de som dom har som misstänkta, det vill säga Julian Assange och andra medarbetare på Wikileaks, säger Per E Samuelsson till Ekot. 


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0